Javna tribina "Droga - alkohol, te nihov utjecaj na društvo u cjelini"

Slika PU_DN/tribina-7.jpg

 Foto: PU dubrovačko-neret.

Javna tribina 'Droga - alkohol, te njihov utjecaj na društvo u cjelini' održana je jučer, 24. listopada u večernjim satima u velikom amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku. Tribinu je organizirala Služba policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a podršku u realizaciji pružili su Sveučilište u Dubrovniku i Zavod za javno zdravstvo DNŽ.

O preventivnim i represivnim aktivnostima koje Policijska uprava dubrovačko-neretvanska poduzima kada je u pitanju zlouporaba droge i alkohola govorio je policijski službenik Denis Pavela.

Martina Jerinić Njirić, viša stručna savjetnica u Odjelu za mentalno zdravlje županijskog Zavoda za javno zdravstvo mlade je upoznala sa podatkom da se na području naše županije u 2012. g. od ovisnosti liječilo 290 osoba, te da se procjenjuje kako je broj ljudi koji konzumiraju droge bar dva do tri puta veći.

Svoje dugogodišnje iskustvo u radu s ovisnicima iznijela je Bernardica Juretić, utemeljiteljica zajednice „Susret“ i posebna gošća ove tribine.  Upozorila je kako je najčešći motiv zbog kojeg mladi posežu za drogom znatiželja, te naglasila kako užici konzumacije kratko traju a posljedice ostaju za cijeli život.

Pred velikim brojem srednjoškolaca koji su došli poslušati tribinu, svoje potresno iskustvo s teškim drogama iznio je bračni par bivših ovisnika. U svojoj priči dotakli su se detalja višegodišnje ovisnosti koju su pobijedili zahvaljujući odlasku u komunu. Na kraju izlaganja poručili su mladima da izaberu život jer je droga jedna velika prevara.  



Stranica