U Cavtatu održan sastanak MARRI Regionalnog Foruma

Foto: PU dubrovačko-neret.

Danas, 10. lipnja, u Cavtatu je održan Forum regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI) na kojem su sudjelovala izlaslanstva svih zemalja članica: Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska koja je ujedno i predsjedavatelj MARRI-ja tijekom proteklih godinu dana. Na Forumu su također sudjelovali i predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija te agencija: UNHCR, SFOM, RCC, DCAF, IOM, OSCE i RACVIAC.

MARRI, čiji program djelovanja obuhvaća oblast migracija, azila, upravljanja granicama, vizni režim i konzularnu tematiku, osnovan je 2003. godine, a njegove brojne aktivnosti  doprinose suradnji s drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama, kao i agencijama na području migracija.

U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, Forum je otvorila pomoćnica ministra za upravne i inspekcijske poslove Ines Krajčak koja je u svom govoru naglasila kako je upravo regionalna suradnja i njeno jačanje zajednički cilj svih zemalja jugoistočne Europe. Također se osvrnula na niz aktivnosti koje su poduzete u tom pravcu tijekom proteklog hrvatskog predsjedanja MARRI Regionalnim Forumom.

Godinu dana nakon hrvatskog predsjedanja MARRI Regionalnim Forumom usvojena je Cavtatska deklaracija, a sve zemlje članice procjenile su hrvatsko predsjedanje vrlo uspješnim.

Na današnjem sastanku zaključeno je da je MARRI Regionalni Centar važan alat u koordinaciji i uspostavi suradnje i aktivnosti između zemalja članica, čije aktivnosti treba učiniti još vidljivijm te i dalje nastaviti s jačanjem mreže suradnje.

Na kraju Foruma, predsjedavanje MARRI Regionalnim Forumom predano je Makedoniji za narednih godinu dana.  

Uoči održavanja Foruma, jučer 9. lipnja, također u Cavtatu, održan je i sastanak Regionalnog odbora MARRI-ja nakog čega je svim sudionicima predstavljena Monografija 10 godina MARRI-ja.



Stranica