Kriminalističko istraživanje Gladius II

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas, 12.lipnja, održana je konferencija za medije na kojoj je prezentirano kriminalističko istraživanje Gladius II. Na konferenciji su govorili Tonći Radibratović, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Hrvoje Neusidl, voditelj Odjela kriminaliteta droga.  Temeljem početnih saznanja Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske o organiziranoj skupini koja se bavi krijumčarenjem većih količina droge iz Bosne i Hercegovine na

Foto: PU dubrovačko-neret.

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas, 12.lipnja, održana je konferencija za medije na kojoj je prezentirano kriminalističko istraživanje Gladius II. Na konferenciji su govorili Tonći Radibratović, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Hrvoje Neusidl, voditelj Odjela kriminaliteta droga.

Temeljem početnih saznanja Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske o organiziranoj skupini koja se bavi krijumčarenjem većih količina droge iz Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske radi njezine daljnje preprodaje te informacijama dobivenih međunarodnom suradnjom sa policijama susjednih nam zemalja, tijekom prosinca 2013.godine u suradnji sa  Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta započelo je kriminalističko istraživanje pod nazivom Gladius II.

Ovo višemjesečno kriminalističko istraživanje rezultiralo je uhićenjem pet muških i jedne ženske osobe na području Republike Hrvatske dok je također u sklopu ove međunarodne akcije u Bosni i Hercegovini uhićeno više osoba.

Trojica uhićenih na području Republike Hrvatske se sumnjiče da su organizirali zločinačko udruženje sa osobama iz Bosne i Hercegovine radi nabave kokaina kao i većih količina marihuane te njihove daljnje preprodaje na području Republike Hrvatske. Za prenošenje i prodaju droge krajnjim kupcima na području Republike Hrvatske u zajedničko djelovanje angažirali su ostale dvije muške i jednu žensku osobu.

Osnovano se sumnja da su od prosinca 2013. do svibnja  2014.g. iz Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske u više navrata prokrijumčarili i preprodali najmanje 85 kg marihuane čija ulična vrijednost na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske iznosi preko 4,5 milijuna kuna. 

Svih šest hrvatskih državljana uhićeno je jučer, 11.lipnja i to na području Metkovića, Splita, Međimurja i Zagreba, a koji su po završetku kriminalističkog istraživanja privedeni  pritvorskom nadzorniku. Jedan od uhićenih je policijski službenik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koji je i zbog teže povrede službene dužnosti udaljen iz službe.

Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv trojice organizatora podnesena je kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela Zločinačko udruženje iz čl. 328 KZ-a i kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl. 190 st. 2 KZ-a u svezi kaznenog djela Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329 st. 1. KZ-a, a protiv ostalih troje zbog kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl. 190 st. 2 KZ-a, u svezi kaznenog djela Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329 st.1. KZ-a.



Stranica