Obilježavanje Dana policije

Foto: PU dubrovačko-neret.

Danas, 26.rujna, nakon polaganja vijenaca  i paljenja svijeća ispred Središnjeg križa na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku i polaganja cvijeća na grobove poginulih pripadnika policije, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim pripadnicima policije ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Molitvu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je čestitajući blagdan zaštitnika sv. Mihovila zahvalio policijskim službenicima za sve što čine slijedeći sv. Mihovila u obrani dobra od zla.

Uz predstavnike Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva Županije dubrovačko-neretvanske, Grada Dubrovnika i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na prigodnoj svečanosti u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj načelnik Tonći Radibratović obratio se uvaženim gostima i djelatnicima te se u uvodnom dijelu govora prisjetio 43 poginula pripadnika ove Policijske uprave koji su svoje živote položili na oltar Domovine.

Istaknuo je uspjeh zadržavanja prošlogodišnjeg pada kriminaliteta za 40% te povećanje otkrivačke djelatnosti na visokih 81%, što Policijsku upravu dubrovačko-neretvansku svrstava na drugo mjesto u Republici Hrvatskoj.

Naglasio je da ove godine bilježimo i daleko najmanji broj teških krađa, te da je broj prometnih nesreća smanjen za 15%, kao prekršaji protiv javnog reda i mira i to za 10%, dok je rekordan broj svih zapljena droga iz prošle godine povećan za čak 11% u ovoj godini.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je i ova turistička sezona protekla sigurno i da Dubrovnik kao i cijela Dubrovačko-neretvanska županija i dalje može sloviti kao jedna od najsigurnijih turističkih destinacija, naglasivši da je i pored povećanog broja gostiju, broj prekršaja protiv javnog reda i mira ove sezone bio najmanji u odnosu na proteklih 20 godina.

U svom govoru osvrnuo se i na postignute rezultate u sklopu međunarodne akcije usmjerene na razbijanje zločinačkih organizacija kriminala koje se bave krijumčarenjem velikih količina kokaina i marihuane radi daljnje preprodaje kroz operativne akcije GLADIUS 2 i HRID u kojima je uhićeno i procesuirano 36 osoba.

Osvrnuvši se na godinu koja je iza nas izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima rada i visokim stupnjem sigurnosti naših građana, što je doprinijelo jačanju međunarodnog ugleda i povjerenja ne samo dubrovačke već i hrvatske policije. 

Svoje obraćanje prisutnima načelnik Radibratović završio je čestitkom Dana policije svim policijskim službenicima naglasivši kako je sigurnost građana naš najvažniji zadatak i obaveza.

Kao priznanje za svoj rad na suzbijanju zluporabe droga, Odlukom ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića zahvalnice i plakete dodijeljene su 12-orici policijskih službenika, a to su: Hrvoje Neusidl, Luko Delija, Dragan Palameta, Ivica Rašić, Slavica Rudenjak, Marko Čuvalo, Ivica Novokmet, Nikica Lazarević, Branka Šamukić, Šime Paleka, Dario Lubina i Mario Žigić.

Zbog iznimnih radnih rezultata rada u veće policijsko zvanje promaknuti su  policijski  službenici Hrvoje Franković i Ivica Krajina.

Osim njih, načelnik Policijske uprave Tonći Radibratović javno je pohvalio i 15  policijskih službenika koji su se istakli u službi svojim nesebičnim radom i zalaganjem, a to su: Matko Klarić, Ivan Svaguša, Jure Volarević, Kate Grljević,   Željko Gospočić, Miho Čanić, Vinko Previšić, Mitar Radić, Branimir Sentić, Jozo Martić, Ivan Tomac, Željko Boban, Katica Emeršić, Zoran Ćelić i Davor Bender.

Pored današnje svečanosti Policijska uprava dubrovačko-neretvanska nizom aktivnosti tijekom ovog tjedna prigodno obilježava ovogodišnji Dan policije i blagdan sv. Mihovila, zaštitnika policajaca.

Program obilježavanja započeo je već u utorak, posjetom policijskih službenika Domu Maslina u Dubrovniku, a nastavljen je jučer, 25.rujna, odigravanjem prijateljske nogometne utakmice između ekipe Policijske uprave i Veterana GOŠK-JUG 79.  

Tijekom današnjeg dana u Sportskoj dvorani u Dubrovniku održava se malonogometni turnir i natjecanje u stolnom tenisu između ekipa ove Policijske uprave.

U ponedjeljak, 29. rujna, na sam dan svetog Mihovila,  održat će se svečano misno slavlje s početkom u 10 sati u crkvi sv. Mihajla u Lapadu.



Stranica