Aktivnosti u sklopu preventivne akcije "Zajedno"

Foto: Ilustracija

U sklopu preventivne akcije „Zajedno“ čiji je cilj podizanje razine svijesti o prevenciji trgovanja ljudima, danas je u Osnovnoj školi Marina Držića u Dubrovniku održano edukativno predavanje stručnim suradnicima osnovnih i srednjih škola sa područja Dubrovačko-neretvanske županije. Prisutni su upoznati sa zakonodavnim okvirima koji uređuju područje trgovanja ljudima, fazama trgovanja ljudima od vrbovanja, transporta do eksploatacije, rizičnim čimbenicima, potencijalno opasnim situacijama, te načinima prevencije i zaštite.

Sudionicima edukacije je prikazan i kratki animirani film koji je snimljen prema istinitom događaju, a koji prikazuje dvije djevojčice, žrtve trgovanja ljudima.

Predavanje su održali voditelj Službe kriminalističke policije Đuro Đurković i policijski službenik za prevenciju kriminaliteta Miro Marijanović, s ciljem informiranja prisutnih o ovom problemu kako bi prilikom provođenja preventivnih aktivnosti u svojim matičnim školama učenicima ukazali na opasnosti i mjere zaštite od ovakvog oblika kriminaliteta.

Trgovanje ljudima predstavlja najteži primjer kršenja ljudskih prava i jedan je od najunosnijih i najbrže rastućih oblika zločina, a kao žrtve se najčešće pojavljuju žene i djeca. Stoga je važno da svi segmenti društva rade na jačanju svijesti javnosti i odgovornijoj reakciji kako bi se u što većoj mjeri pridonijelo smanjenju ovog problema.



Stranica