Okrugli stol - Zajedno protiv trgovanja ljudima

Foto: PU dubrovačko-neret.

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj jučer, 30. prosinca, s početkom u 10 sati održan je Okrugli stol na temu „Zajedno protiv trgovanja ljudima“. 

Okrugli stol održan je u sklopu preventivne akcije „Zajedno“,  a na njemu su uz predstavnike policije  prisustvovali i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Gradskog društva Crvenog križa, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Odgojno-obrazovnih institucija.

Na okruglom stolu razgovaralo se o identifikaciji žrtava trgovanja sa razine Europske unije za trogodišnje razdoblje 2010.-2012. te su prikazani podaci o identifikaciji žrtava na području Republike Hrvatske u razdoblju od 2002.  do 2013. godine. Prema podacima Policijske uprave dubrovačko-neretvanske vidljivo je da u našoj županiji nema evidentiranih žrtava trgovanja ljudima, međutim, činjenica da smo granično područje sa čak 24 granična prijelaza, stavlja našu županiju kao moguću tranzitnu rutu, pa je stoga na Okruglom stolu posebna pažnja usmjerena na dogovor oko educiranja svih djelatnika na graničnim prijelazima te zračnim i pomorskim lukama kako bi prepoznali eventualne žrtve trgovanja ljudima.

Cilj okruglog stola bio je međusobna razmjena iskustava u radu na ovoj problematici te koordinacija u budućim aktivnostima koje se najvećim dijelom odnose na prevenciju, te boljem i kvalitetnijem informiranju građana o ovom problemu koji je postao jednim od najbrže rastućih i najunosnijih oblika zločina posljednjih godina.

Zaključeno je da će se u narednom razdoblju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, odnosno u Dubrovačkom Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), stručnim timovima koji rade na savjetovanju nezaposlenih, provesti edukacija o problemima trgovanja ljudima, kako bi prilikom svojih savjetovanja građanima ukazali i na opasnosti vezanim za ovu problematiku, a koji se mogu kriti iza raznih poslova, posebice nakon otvaranja europskog tržišta rada.



Stranica