Predstavljen letak "Siguran odmor"

Foto: PU dubrovačko-neret.

U suradnji Turističke zajednice grada Dubrovnika i Policijske uprave dubrovačko neretvanske , u prostoru Turističke zajednice na Pilama, održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen preventivno - edukativni letak „Siguran odmor“, sa savjetima koji će omogućiti svim posjetiteljima što sigurniji boravak, ali i prezentacija sigurnosnog stanja tijekom ove i prošle turističke sezone, kao i mjere koje se poduzimaju kako bi se osigurala sigurna turistička sezona.

Direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnik,  Romana Vlašić, pozdravila je prisutne te naglasila važnost sigurnosti svih posjetitelja, ali i visoku poziciju  Dubrovnika na listi sigurnih europskih gradova. Ističe kako statistički podaci pokazuju redovno povećanje broja dolazaka i noćenja, što znači i više pažnje za osiguranje sigurnosti kako stranih tako i domaćih turista,ali i stanovnika grada. Letak  napravljen u suradnji s Policijskom upravom je savjetodavnog karaktera i u njemu se na šest jezika nalaze praktični savjeti za vozače, za zaštitu osobnih stvari i savjeti za plivače, ronioce i korisnike plovila.

Načelnik Pavličević je uvodno zahvalio Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika na ostvarenoj suradnji u izradi letka „Siguran odmor“ koji će zasigurno doprinijeti povećanju razine sigurnosti, što je naš zajednički interes. Istaknuo je da grad Dubrovnik, ali i područje cijele Dubrovačko-neretvanske županije već godinama slove kao sigurno turističko odredište. Tome u prilog govore sigurnosni pokazatelji, odnosno pad  broja kaznenih djela iz oblasti općeg kriminaliteta i pad broja kaznenih djela imovinskog kriminaliteta. Također je naglasio da je, unatoč kontinuiranom rastu broja turista, kojih je u 2017.g. bilo gotovo 3 milijuna,  zabilježen izuzetno veliki pad prekršaja protiv javnog reda i mira i to za gotovo 10%, dok je povećana otkrivenost kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta i zlouporabe droga.

Dubrovnik je domaćin brojnih međunarodnih skupova na kojima sudjeluju brojni visoki dužnosnici od kojih su većina štićene osobe što zahtjeva provođenje opsežnih mjera osiguranja. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da takvi skupovi već godinama prolaze na visokom sigurnosnom nivou.Naglasio je da je takvo povoljno stanje sigurnosti rezultat planiranja i čitavog niza preventivnih aktivnosti koje policija poduzima samostalno i u suradnji s lokalnom samoupravom, ali i svima onima koji na bilo koji način doprinose sigurnosti. Naš je zadatak i obveza zadržati status sigurne turističke destinacije, a izrada ovog letka je korak dalje u tom smislu,  zaštititi turiste u što većoj mjeri dajući im praktične savjete o samozaštitnom ponašanju. Osim letka, Policijska uprava je u pripremama za turističku sezonu odradila i čitav niz drugih preventivnih aktivnosti, kao što su primjerice edukacije turističkih vodiča, suradnja s dubrovačkim javnim prijevoznikom „Libertas“ koji su izradili naljepnice s upozorenjem na zaštitu osobnih stvari prilikom prijevoza, te pripremni razgovori s policijskim službama susjednih država, svim inspekcijama, lokalnom samoupravom, zaštitarskim tvrtkama, vatrogascima, hitnom medicinskom pomoći s kojima se intenzivno surađuje tijekom cijele turističke sezone.

 Završnu riječ imala je Adela Vranješ Lučić, voditeljica Odjela za javni red i mir, koja je istaknula razne aktivnosti koje Policijska uprava poduzima uoči početka turističke sezone kako bi se dodatno osigurala te zadržala maksimalna sigurnost svih osoba koje borave u gradu.



Stranica