Posada plovila Policijske postaje Lastovo spasila Slovence

Jučer, 25.srpnja, u 20.24 sati, zaprimljena dojava 39-godišnjeg slovenskog državljanina, koji se nalazi na svom gliseru na moru između otoka Lastovo i Korčula, s još tri člana posade (u dobi od 30 i 26 godina), svi državljani Slovenije, te da su tijekom plovidbe udarili u podvodnu stijenu nakon čega je došlo do prodora mora u gliser. Odmah po dojavi na mjesto događaja upućeno je službeno plovilo Policijske postaje Lastovo te je kontaktirana Lučka kapetanija Dubrovnik i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje. U 21.20 sati na predjelu Lastovnjaci, sjeveroistočna strana otoka Lastovo, na udaljenosti od oko 1,5 NM od svjetionika Tajan, policija je zatekla gliser Lujana, dužine 14 metara, luke upisa Izola, s potopljenim krmenim dijelom plovila dok se posada nalazila na pomoćnom plovilu u neposrednoj blizini s pojasevima za spašavanje. Slovenci su policijskim plovilom prevezeni na otok Lastovo gdje su stigli u 23.30 sati. Isti nisu imali vidljivih ozljeda te nisu tražili liječničku pomoć.

Jučer, 25.srpnja, u 20.24 sati, zaprimljena dojava 39-godišnjeg slovenskog državljanina, koji se nalazi na svom gliseru na moru između otoka Lastovo i Korčula, s još tri člana posade (u dobi od 30 i 26 godina), svi državljani Slovenije, te da su tijekom plovidbe udarili u podvodnu stijenu nakon čega je došlo do prodora mora u gliser.
Odmah po dojavi na mjesto događaja upućeno je službeno plovilo Policijske postaje Lastovo te je kontaktirana Lučka kapetanija Dubrovnik i Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje.
U 21.20 sati na predjelu Lastovnjaci, sjeveroistočna strana otoka Lastovo, na udaljenosti od oko 1,5 NM od svjetionika Tajan, policija je zatekla gliser Lujana, dužine 14 metara, luke upisa Izola, s potopljenim krmenim dijelom plovila dok se posada nalazila na pomoćnom plovilu u neposrednoj blizini s pojasevima za spašavanje. Slovenci su policijskim plovilom prevezeni na otok Lastovo gdje su stigli u 23.30 sati. Isti nisu imali vidljivih ozljeda te nisu tražili liječničku pomoć.
Obavljenim razgovorima utvrđeno da su isplovili iz uvale Zaklopatica, Lastovo, u pravcu Korčule, kada su na predjelu Lastovnjaka, osjetili jaki udarac, nakon čega je došlo do prodora mora u predjelu strojarnice. Budući nisu mogli ručnom pumpom izbaciti more, a prodor mora u gliser je bio sve veći, Slovenci su se prekrcali na pomoćno plovilo gdje su i sačekali dolazak policije.
Okolnosti pod kojima je došlo do ove nesreće utvrdit će se u Lučkoj kapetaniji Lastovo.
Od strane vlasnika organizirano je tegljenje glisera koćaricom u luku Ubli na Lastovu, gdje je zbog oštećenja i potonuo.

 


Stranica