Dubrovnik: Akcija "Suton"

Foto: PU dubrovačko-neret.  

Danas, 15. ožujka, u prostorijama Policijske uprave dubrovačko-neretvanske održana je tiskovna konferencija povodom opsežnog kriminalističkog istraživanja na okolnosti nabave i preprodaje opojne droge na području grada Dubrovnika.

Nakon dvomjesečnog kriminalističkog istraživanja u Operativnoj akciji „Suton“ utvrđeno je da je 29-godišnjak iz Kamenmosta kod Imotskog, nabavljao s područja Bosne i Hercegovine opojnu drogu marihuanu koju je potom prodavao u gradu Dubrovniku i okolici, a prodao najmanje 1 kg marihuane. Nadalje, sa 25-godišnjim državljaninom BiH iz Trebinja, povezao je 24-godišnjaka iz Dubrovnika koji je od njega za oko 4000 eura kupio 2 kg marihuane. Drogu su mu nepoznate osobe isporučile na granici u blizini mjesta Jasenice, predio Lukov dol u općini Konavle. Ovaj 24-godišnjak je kao "nosače" angažirao 21-godišnjaka i 17-godišnjaka iz Dubrovnika, a tom su prilikom i uhićeni s opojnom drogom u srijedu, 9.ožujka.

Tada je 21-godišnji vozač motocikla marke Yamaha kazneno prijavljen i zbog počinjenog kaznenog djela Dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom jer je namjerno motociklom udario dva policijska službenika koji su ga pokušali zaustaviti, nanijevši im pritom tjelesne ozljede. Osim navedenih,ovaj  24-godišnjak je angažirao i 27-godišnjaka iz Dubrovnika koji je zajedno sa 17-godišnjakom iz Dubrovnika nosio novac u Trebinje prije isporuke marihuane.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je i da je 28-godišnjak iz Dubrovnika nakon kupovine marihuane od 29-godišnjaka iz Kamenmosta drogu dalje prodavao.

Nadalje je utvrđeno da je 29-godišnjak iz Nove Mokošice prodao marihuanu 29-godišnjaku iz Dubrovnika u dva navrata, a on je uhićen sa 100 grama i 99,3 grama marihuane, koju je namjeravao dalje preprodavati. Osim toga, prodao je marihuanu još u tri navrata, i to 36-godišnjaku iz Zatona koji je uhićen s 19,2 grama marihuane, 24-godišnjaku iz Nove Mokošice koji je uhićen s 12 grama marihuane i 27-godišnjaku iz Dubrovnika koji je zatečen s 15 grama marihuane.

Isto tako je utvrđeno da je navedeni 29-godišnjak iz Nove Mokošice, u stanu svoje djevojke u Novoj Mokošici davao na uživanje marihuanu i amfetamin većem broju sugrađana od čega 4,8 grama amfetamina 28-godišnjaku iz Nove Mokošice koji je uhićen prilikom pretrage stana. Korisnica stana, 30-godišnjakinja iz Nove Mokošice, uhićena je jer je dozvolila da veći broj osoba u tom stanu konzumira marihuanu i amfetamin.    

Sveukupno je uhićeno je 14 osoba koje su počinile ukupno 26 kaznenih djela područja zlouporabe opojnih droga (devet kaznenih djela nezakonitog posjedovanja opojne droge, 15 kaznenih djela preprodaje opojnih droga i 2 kaznena djela omogućavanja drugim osobama da u stanu konzumiraju opojnu drogu). Od ukupno 14 kazneno prijavljenih, osam osoba je uz kaznenu prijavu dovedeno Istražnom sucu Županijskog suda u Dubrovniku, od kojih su zadržani 29-godišnjak iz Kamenmosta, 24-godišnjak iz Dubrovnika i 29-godišnjak iz Nove Mokošice dok je za 25-godišnjim državljaninom BiH, obzirom da je nedostupan, raspisana potraga. Izvršene su pretrage četiri stana, jedne poljske kućice i dva vozila.

Sveukupno je zapljenjeno 2 kg i 257,1 grama marihuane, 7,9 grama amfetamina i 10 tableta s popisa droga. Osim toga, pretragom stanova i vozila pronađene su i oduzete tri digitalne vage, 30 600 kn, 1 500 EUR-a, 23 mobitela i 30 SIM kartica mreža RH, BiH, Crne Gore i Srbije.



Stranica