Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom 12.obljetnice njihove tragičine pogibije danas, 22.rujna, u Dubrovniku, u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije, Obiteljskog centra, Udruge Feniks održan je Okrugli stol na temu „ Provedba protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji u zdravstvenim ustanovama“. U radu Okruglog stola sudjelovali su liječnici opće medicine kao i ostali liječnici specijalisti koji vrlo često prvi dolaze u kontakt sa ženama, žrtvama nasilja.

 Foto: PU dubrovačko-neret.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama se tradicionalno obilježava 22.rujna u spomen na 22.rujna 1999.godine kada su od strane Mate Oraškića na zagrebačkom općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene – Gordana Oraškić (supruga), njezina odvjetnica (Hajra Prohić) i sutkinja (Liljana Hvalec), a teško ozlijeđena Stanka Cvetković, djelatnica suda.

Povodom 12.obljetnice njihove tragičine pogibije danas, 22.rujna, u Dubrovniku, u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije, Obiteljskog centra, Udruge Feniks održan je Okrugli stol na temu „ Provedba protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji u zdravstvenim ustanovama“. U radu Okruglog stola sudjelovali su liječnici opće medicine kao i ostali liječnici specijalisti koji vrlo često prvi dolaze u kontakt sa ženama, žrtvama nasilja.

U raspravi koja je uslijedila nakon predavanja svoja iskustva iznijela je predstavnica  Policijske uprave dubrovačko-neretvanske uz naglasak da se po ovom pitanju treba više raditi na poticanju prijavljivanja od strane svih ustanova koje imaju kontakt sa žrtvom poglavito od strane zdravstvenih ustanove čija pravodobna reakcija može značajno utjecati na kvalitetno provođenje Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.



Stranica