Akcija "Mir i dobro"

Kao i proteklih godina,s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana, a povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske provodi se akcija pod nazivom „Mir i dobro“, i to u vremenu od 12.prosinca 2011. do 8.siječnja 2012.godine. Akcija se tradicionalno provodi od 1993.godine na cijelom području Republike Hrvatske.

 Foto: Ilustracija

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana, a povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske provodi se akcija pod nazivom „Mir i dobro“, i to u vremenu od 12.prosinca 2011. do 8.siječnja 2012.godine. Akcija se tradicionalno provodi od 1993.godine na cijelom području Republike Hrvatske.

Tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom će se prometu posebna pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza. Policija će provoditit pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

  • Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima, dok se pirotehnička sredstva II., III., T1 i P1 mogu prodavati od 15.prosinca do 1.siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava,osobama starijim od 18 godina.
  • Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2.siječnja do 26.prosinca

U slučajevima nedozvoljene prodaje odnosno uporabe pirotehničkih sredstava prekršitelji će biti procesuirani, a nedozvoljeni predmeti oduzeti.

Savjeti građanima

Neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice, dok o neželjenim posljedicama korištenja eksplozivnih naprava i vatrenog oružja nije potrebno niti govoriti. Isto tako sva ova sredstva mogu uzrokovati izbijanje požara, a posebno je opasna njihova uporaba na mjestima gdje se okuplja veći broj građana. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, a pogotovo kada su u dječjim rukama.

U provedbi ove akcije pozivamo građane na suradnju te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana, jer valja imati uvijek na umu da se  nesreće ne događaju nekom drugom.



Stranica