Pojačane preventivne aktivnosti s ciljem zaštite maloljetnih osoba

Tijekom noći s petka na subotu, 12/13. listopada, u vremenu od 20 do 4 sata, policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske su u koordinaciji s Državnim inspektoratom proveli pojačane preventivne aktivnosti na više lokacija na području grada Dubrovnika, s ciljem zaštite maloljetnih osoba.

Proveden je nadzor rada trgovačkih radnji i ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja poštivanja zakonske odredbe koja se odnosi na usluživanje i prodaju alkoholnih pića i

 Foto: Ilustracija

Tijekom noći s petka na subotu, 12/13. listopada, u vremenu od 20 do 4 sata, policijski službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske su u koordinaciji s Državnim inspektoratom proveli pojačane preventivne aktivnosti na više lokacija na području grada Dubrovnika, s ciljem zaštite maloljetnih osoba.

Proveden je nadzor rada trgovačkih radnji i ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja poštivanja zakonske odredbe koja se odnosi na usluživanje i prodaju alkoholnih pića i duhanskih proizvoda djeci i maloljetnicima.

Tom prilikom u tri trgovine i jednom ugostiteljskom objektu zatečeno je ukupno pet maloljetnih osoba kojima je prodano odnosno usluženo alkoholno piće/duhanski proizvodi. Protiv odgovornih osoba tri trgovačke radnje i jednog ugostiteljskog objekta slijedi obavijest o počinjenom prekršaju   nadležnom Državnom inspektoratu.

Također nadležnom Državnom inspektoratu prijavljena su dva ugostiteljska objekta zbog prekoračenja radnog vremena, a protiv vlasnika još jednog ugostiteljskog objekta slijedi optužni prijedlog zbog reproduciranja preglasne glazbe.  

U večernjem izlasku,  iza 23 sata, bez pratnje roditelja odnosno punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenja, zatečene su dvije osoba mlađe od 16 godina, koje su dovedene u prostorije policije gdje su ih po pozivu policijskih službenika preuzeli roditelji. Roditelji su upozoreni na kršenje odredbe čl.95. Obiteljskog zakona, a o čemu će se obavijestiti nadležni Centar za socijalnu skrb.

U sklopu navedene akcije, poseban naglasak stavljen je i na nadzor vozača u prometu koji vozilom upravljaju pod utjecajem alkohola ili opojnih droga, a što je čest uzrok prometnih nesreća. Tijekom te noći po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ukupno je sankcionirano 8 vozača  od kojih je jedan mladi vozač zatečen kako upravlja automobilom snage motora veće od dopuštene. Od ostalih prometnih prekršaja izdvajamo dva vozača koja su pozitivno reagirala na test za prisutnost opojnih droga u organizmu.  

Osim spomenutih prekršaja iste noći policijski službenici su zatekli jednu punoljetnu osobu u neovlaštenom posjedovanju 5 gr marihuane, poradi čega je ista kazneno prijavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom postupanja policijski službenici su zatekli i provjerili identitet za ukupno 29 osoba.

Naglašavamo da je ova Policijska uprava i dosada, u više navrata, provodila slične akcije koje su bile usmjerene na zaštitu maloljetnih osoba, a ovim putem obavještavamo građane da i dalje nastavljamo s ovakvim aktivnostima na svom području.



Stranica