Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj život sigurnijim

Foto: PU dubrovačko-neret.

Danas, 10.prosinca, u prostorijama Policijske uprave dubrovačko-neretvanske održana je konferencija za medije povodom preventivne akcije „Manje oružja – manje tragedija“ na području ove Policijske uprave.

Uz zamjenika načelnika PU dubrovačko-neretvanske Tončija Glumca i policijskog službenika za protueskplozijsku zaštitu Mirka Đuke Alemanija, konferenciji za medije nazočili su i zamjenica gradonačelnika te predsjednica Vijeća za prevenciju Grada Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić, predsjednik županijske HVIDRE  Vitomir Bajac i  tajnik županijskog lovačkog saveza Nikša Vrhovac. 

Pod motom „Manje oružja-manje tragedija“ MUP je još prije pet godina u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP) započeo akciju prikupljanja ilegalnog oružja, međutim, zbog čestih upita građana PU dubrovačko-neretvanska odlučila je intenzivirati akciju i još jednom uputiti apel građanima da se „riješe oružja bez sankcija i svoj život učine sigurnijim“.

Na području PU dubrovačko-neretvanske od rujna 2007. g. do danas, predano je 9 265 kom raznih eksplozivnih sredstava, 775 kg eksploziva, 125 kg baruta, 1 575 m štapina, 266 kom detonatora, 227 442 kom streljiva, 89 kom raketnih bacača, 44 kom raznih puški i 18 kom pištolja. 

Svjesni činjenice da određeni broj građana u svojim domovima još uvijek  posjeduje oružje, streljivo i razna minsko eksplozivna sredstva zaostala iz Domovinskog rata, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u suradnji s Vijećem za prevenciju Grada Dubrovnika, udrugama branitelja i lovačkim udrugama pokrenula je ovu preventivnu akciju čiji je cilj potaknuti građane na vraćanje svih vrsta oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava i to bez ikakvih sankcija. Na taj se način žele spriječiti neželjene tragedije izazvane upravo (zlo)uporabom takvih sredstava (nesretni slučajevi, dječja igra i sl.).

Akcija će se provoditi u vremenu od 10.prosinca 2012. g. do 10.siječnja 2013. g. u svim gradovima i nekim općinama na području županije postavljanjem tzv. Info-točki , odnosno štanda na frekventnim lokacijama. Štand će biti označen i opremljen promidžbenim materijalima akcije (plakati i letci) a na istima će policijski službenici informirati građane o sigurnom načinu predaje oružja i eksplozivnih naprava.

Svi oni koji se u ovoj akciji odluče riješiti nelegalnog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava trebaju se samo javiti na telefon 192. Policijski službenici u civilnoj odjeći i sa službenim vozilom bez policijskih oznaka doći će na njihovu adresu, preuzeti navedena sredstva te ih odnijeti na unaprijed određena mjesta  za prikupljanje i pohranu.

Predstavnici braniteljskih i lovačkih udruga koji su se aktivno uključili u provođenje ove preventivne akcije, će također svojim članovima i građanima dati precizne upute o načinu dragovoljne predaje oružja..

Napominjemo da je ova akcija preventivnog karaktera i da se protiv osoba koje se u sklopu ove akcije odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja,  neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

RASPORED  INFO – TOČKI:

 

  • 11. prosinca 2012. g. (utorak) u vremenu od 14 do 16 sati u Srebrenom u  Župi dubrovačkoj (ispred trgovine Mercator)
  • 12. prosinca 2012. g. (srijeda) u vremenu od 14 do 16 sati na Grudi u Konavlima (ispred zgrade općine)
  • 14. i 21. prosinca 2012. g. (petak) u vremenu od 8 do 13 sati u Dubrovniku, (pored place u Gružu),
  • 17. prosinca 2012. g. (ponedjeljak) u vremenu od 9 do 13 sati na trajektnom pristaništu u Orebiću
  • 18. prosinca 2012. g. (utorak) u vremenu od 9 do 13 sati u Trpnju (između škole i trajektnog pristaništa),
  • 19. prosinca 2012. g. (srijeda) u vremenu od 14 do 16 sati u Stonu (ispred zgrade općine),
  • 20. prosinca 2012. g. (četvrtak) u vremenu od 14 do 16 sati u Slanom (između zgrade općine i škole),
  • 11. prosinca 2012. g. (utorak) u vremenu od 9 do 13 sati u gradu Korčuli (trg Plokata),
  • 12. prosinca 2012. g. (srijeda) u vremenu od 9 do 13 sati u Veloj Luci (ispred zgrade općine),
  • 13. prosinca 2012. g. (četvrtak) u vremenu od 9 do 13 sati u Blatu (u centru),
  • 14. prosinca 2012. g. (petak) u vremenu od 8 do 13 sati u Metkoviću (Trg kralja Tomislava)
  • 17. prosinca 2012. g. (ponedjeljak) u vremenu od 14 do 16 sati u Opuzenu (Trg kralja Tomislava),
  •  18. prosinca 2012. g. (utorak) u vremenu od 14 do 16 sati u Pločama (centar)

 

    



Stranica