Konferencija za medije

Danas je u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj održana konferencija za medije na kojoj je prezentirano stanje sigurnosti na području Policijske uprave u prošloj godini, a predstavljen je i pilot projekt novog ustroja i načina rada policijskih postaja III. kategorije. Uz načelnika Policijske uprave Tonćija Radibratovića, konferenciji su nazočili i voditelj Službe policije Nikola Nalbani, voditelj Službe kriminalističke policije Đuro Đurković i voditelj Službe za granicu Srđan Kakarigji.

Foto: PU dubrovačko-neret.

Danas je u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj održana konferencija za medije na kojoj je prezentirano stanje sigurnosti na području Policijske uprave u prošloj godini, a predstavljen je i pilot projekt novog ustroja i načina rada policijskih postaja III. kategorije. Uz načelnika Policijske uprave Tonćija Radibratovića, konferenciji su nazočili i voditelj Službe policije Nikola Nalbani, voditelj Službe kriminalističke policije Đuro Đurković i voditelj Službe za granicu Srđan Kakarigji.

Stanje sigurnosti u 2013.g. na području PU dubrovačko-neretvanske

Na području ove Policijske uprave u prošloj 2013.godini evidentirana su ukupno 1 234 kaznena djela, što predstavlja smanjenje za 36,8% u odnosu na 2012.godinu kada je zabilježeno 1951 kazneno djelo. Sveukupna razrješenost kaznenih djela iznosi oko 80%. U protekloj 2013.godini nisu zabilježena najteža kaznena djela kao što su ubojstva, pokušaji ubojstava i dr. teška kaznena djela.

U strukturi kriminaliteta kaznena djela iz oblasti općeg kriminaliteta sa 70% udjela čine najveći dio evidentiranih kaznenih djela. U ovoj oblasti najbrojnija su kaznena djela protiv imovine kojih je bilo 456, što prema 2012.g. predstavlja pad za 14%. Od ovih kaznenih djela istaknuto je smanjenje broja teških krađa za 28% i smanjenje krađa za 16%, u odnosu na 2012. godinu. Naglašeno je da je na području ove Policijske uprave evidentirano najmanje teških krađa u Republici Hrvatskoj.

Prema strukturi kriminaliteta slijede kaznena djela gospodarskog kriminaliteta s ukupno 159 kaznenih djela, potom 109 kaznenih djela suzbijanja zlouporabe droga, 39 kaznenih djela iz područja organiziranog kriminaliteta gdje bilježimo porast za 86%, u odnosu na 2012.godinu. 

Na području suzbijanja zlouporabe droga broj kaznenih djela povećan je za 51% u odnosu na 2012.godinu i iznosi 109 kaznenih djela. Za ova kaznena djela nadležnim državnim odvjetništvima prijavljene su ukupno 74 osobe. Istaknuto je kako su u prošloj godini na području ove Policijske uprave evidentirane 924 zapljene raznih vrsta droga, što predstavlja povećanje za 68% u odnosu na 2012.g. Što se vrsta droga tiče, najviše je zaplijenjeno marihuane, i to više od 650 kg. 

Nadalje naglašen je pad kaznenih djela koja su počinili maloljetnici i djeca i to za više od 40% što je svakako velikim dijelom i rezultat niza preventivnih aktivnosti koje ova Policijska uprava kontinuirano provodi.

Tijekom 2013.godine zabilježeno je 812 prekršaja iz javnog reda i mira, što predstavlja smanjenje za 11%. Najveći pad ovih prekršaja zabilježen je na području grada Dubrovnika i to za 26%. Prekršaja iz ostalih zakona zabilježeno je 5 512, među kojima su najbrojniji prekršaji iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, Zakona o strancima, Pomorskog zakonika, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i dr.

Također je iznesen podatak kako je policija u 2013.godini provela 767 osiguranja raznih javnih okupljanja, što je povećanje za 28% u odnosu na usporednu godinu. Naročito su istaknuta osiguranja važnih međunarodnih skupova koja su prošle godine održana u Dubrovniku, a protekla su sigurno i bez incidenata. 

Na prometnicama u  nadležnosti Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u 2013.godini dogodilo se ukupno 845 prometnih  nesreća. U odnosu na 2012.godinu bilježimo pad broja prometnih nesreća i smanjenje teže ozlijeđenih osoba, međutim bilježimo porast broja poginulih osoba u odnosu na prethodnu godinu. Naime, u 17 prometnih nesreća smrtno je stradalo 18 osoba. Najčešći uzrok svih prometnih nesreća i dalje je vožnja nepropisnom brzinom i brzinom neprimjerenom uvjetima i stanju na kolniku.

Na svim graničnim prijelazima, njih ukupno 23,  tijekom 2013.godine u oba pravca zabilježeno je 20 346 052 prelazaka putnika, što je 3% više u odnosu na 2012. godinu. Granična policija ove Policijske uprave ostvarila je zapažene rezultate po pitanju svih oblika prekograničnog kriminaliteta. Izdvajamo 607 zapljena droga na graničnim prijelazima, što predstavlja 65% od ukupnog broja svih ostvarenih zapljena na području ove Policijske uprave, potom, znatan porast otkrivenih ukradenih vozila na graničnim prijelazima i to ukupno 44 u 2013.godini. U pokušaju nezakonitog prelaska državne granice zatečeno je ukupno 347 osoba, dok ih je 78 pokušalo prijeći državnu granicu koristeći se krivotvorenom ili tuđom putnom ispravom. Bolja infrastruktura i tehnička opremljenost graničnih prijelaza, kontinuirana edukacija policijskih službenika kao i suradnja sa ostalim graničnim službama te policijama susjednih zemalja svakako je doprinijela ovako dobrim rezultatima rada granične policije.

Stanje sigurnosti u prošloj godini na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske ocijenjeno je vrlo povoljno te je istaknuto da Dubrovnik kao i cijela Dubrovačko-neretvanska županija i dalje može sloviti kao jedna od najsigurnijih turističkih destinacija. U narednom razdoblju u radu policije posebna pozornost posvetit će se poboljšanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu kako bi broj smrtno stradalih i ozlijeđenih bio što manji, a nastavit će se rad na suzbijanju zlouporabe droga i svih oblika organiziranog kriminaliteta. Unatoč povoljnoj statistici nastavit ćemo raditi na  borbi protiv svih oblika nasilja pri čemu ćemo i dalje veliki naglasak stavljati na preventivne aktivnosti i to u suradnji sa svim nadležnim institucijama, što se dosada pokazalo kao dobar način u suzbijanju svih oblika protupravnih ponašanja. Na kraju konferencije je istaknuto da je prema svim sigurnosnim pokazateljima područje Županije dubrovačko-neretvanske u 2013.godini bilo jedno od najsigurnijih područja u Republici Hrvatskoj.

Pilot projekt novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama III. kategorije

Pilot projekt novog ustroja i organizacije rada provodit će se u pet policijskih postaja na području ove Policijske uprave, i to u policijskim postajama Ston, Gruda, Korčula, Lastovo i Ploče. Provođenje ovog pilot projekta započinje 1. veljače, a trajat će do 30.lipnja 2014. godine.

Glavni ciljevi ovog pilot projekta su smanjiti broj rukovoditelja u odnosu na broj neposrednih izvršitelja policijskih poslova na terenu, zatim rad u postajama ustrojiti temeljem potreba sredine u kojoj ta policijska postaja djeluje, povećati prisutnost policijskih službenika na terenu, odnosno smanjiti broj aktivnosti u policijskim postajama i time učiniti rad postaja efikasnijim i isplativijim. 

Provođenjem ovog pilot projekta očekuje se bolja i kvalitetnija usluga građanima, a najvažnija novost u radu ovih policijskih postaja je da će biti otvorene od 7 do 15 sati.

Pozivi građana van radnog vremena spomenutih policijskih postaja automatski će se preusmjeravati na Operativno komunikacijski centar policije u Policijskoj upravi gdje će građanin dobiti sve potrebne informacije, a po potrebi za policijskim postupanjem poziv će se preusmjeriti na voditelja operativne grupe na terenu .

Ovim pilot projektom neće se mijenjati rad upravnih poslova, odnosno njihovo radno vrijeme za građane će biti kao i dosada.



Stranica