Dubrovnik - održana prezentacija policijskog zanimanja

Foto: PU dubrovačko-neret.

U Sportskoj dvorani u Gospinom polju u jutarnjim satima u četvrtak, 15. veljače održana je konferencija za medije na kojoj su policijsko zanimanje prezentirali načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, voditeljica Policijske škole „Josip Jović“ Renata Odeljan i  načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

U svom izlaganju načelnik Novak je istaknuo da je promidžbena kampanja započela upravo u Dubrovniku, zbog njegovog položaja na krajnjem jugu zemlje, ali i zbog svjetskog brenda u kojem je stvarati osjećaj sigurnosti jedna od stalnih zadaća policije. Istaknuo je ljepotu Hrvatske, s krasnim morem i dobrim ljudima, ali i posebnom dobrobiti zbog koje smo privlači turistima, a to je sigurnost za koju su u dobroj mjeri zaslužne naše policijske snage. Također je istaknuo da se u  radu Policijske akademije posebna skrb i briga usmjerava na srednjoškolsko obrazovanje policajaca, obzirom da najveći broj tih policajaca srećemo u svakodnevnom životu i da prvi dolaze na sve događaje zbog čega se njihovom školovanju posvećuje posebna pažnja.

Proces obrazovanja objasnila je voditeljica Odeljan kazavši da Policijsku školu može upisati svaki hrvatski državljanin mlađi od 28 godina, koji mora biti tjelesno i zdravstveno spreman te imati posebno razvijene motoričke sposobnosti. Uz to mora biti dostojan raditi taj posao te ne smije biti pripadnik niti jedne političke stranke. Kandidati koji ispune te uvjete prolaze psihološke i motoričke testove te testove općeg znanja, informatike i engleskog jezika. Školovanje traje osamnaest mjeseci, od čega jedanaest mjeseci traje program Policijske škole, potom šest mjeseci vježbeničkog staža, a unutar toga tromjesečna praksa u policijskim upravama i postajama, a na kraju tog procesa slijedi državni ispit.

Načelnik Pavličević je izjavio da kroz ovakve promidžbene aktivnosti želimo potaknuti sugrađane da prihvate program Policijske akademije te u perspektivi postanu hrvatski policajci i policajke. Pozvao je mlade ljude da se priključe uspješnom timu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske koji već dugi niz godina postiže zavidne rezultate. Također je kazao da policija nudi širok spektar zanimanja i poslova, od temeljne, prometne, kriminalističke ili interventne policije do raznih specijalnosti unutar policije te izrazio nadu da će se naći zainteresirani koji će u tim poslovima pronaći sebe, preuzeti to časno zanimanje te ponosno nositi odoru hrvatske policije.

Nakon konferencije za medije u sportskoj dvorani održana je prezentacija na kojoj su dubrovački srednjoškolci iz prve ruke mogli saznati kako postati policajac i pogledati policijske demo timove koji su prezentirali rukovanje i uporabu vatrenog oružja, primjenu sredstava prisile i borilačke vještine. Također su imali prilike vidjeti opremu koju su svi rodovi policije prezentirali na štandovima gdje su se ujedno mogli informirati o zanimljivostima tog zanimanja. 



Stranica