U Metkoviću predstavljen letak "Zaustavimo požare raslinja u delti Neretve"

 Foto: PU dubrovačko-neret.

U Galeriji za kulturu i sport u Metkoviću u utorak, 12. ožujka metkovski gradonačelnik Dalibor Milan, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ Ivica Grilec i načelnik Policijske postaje Metković Dragan Sršen predstavili su letak naslova „Zaustavimo požare raslinja u delti Neretvekoji će se u tri tisuće primjeraka, uz komunalne račune, distribuirati građanima Metkovića sa svrhom upozoravanja na važnost prevencije nekontroliranih požara tršćaka.

Dolina Neretve jedan je od najvećih ostataka sredozemnih močvara u Hrvatskoj i stanište je brojnih životinjskih i biljnih vrsta i u slučajevima nekontroliranih požara tršćaka, osim prirode, dolazi i do ugroze kuća i poljoprivrednih zemljišta te je svrha letka prevencija nastajanja požara.

Načelnik Sršen tom je prilikom istaknuo kako su na području Policijske postaje Metković prošle godine zabilježena 54 požara na otvorenom prostoru kojima, srećom,  nije došlo do ugrožavanja imovine većeg opsega ili života ljudi. Prekršajno je sankcionirano 12 osoba, naglasivši pri tom da se u svim slučajevima radilo o nehaju   bez namjere počinitelja da namjerno širi požar.

Također je kazao da, temeljem županijske Odluke o zabrani spaljivanja na otvorenom prostoru, od 1. lipnja do 30. listopada nije dozvoljeno spaljivanje na otvorenom prostoru. Izvan tog razdoblja spaljivanje je dozvoljeno građanima isključivo uz prethodnu obavijest policiji  i vatrogascima.

IZ ZAKONA O ZAŠTITI OD POŽARA 
 

Fizička osoba koja izazove požar kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 kuna do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kuna do 15.000,00 kuna.

Isto tako, nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.



Stranica