Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

Foto: PU dubrovačko-neret.

Dubrovnik danas na blagdan Svetoga Nikole obilježava Dan dubrovačkih branitelja i  prisjećanje na 6.prosinca 1991.godine, datum koji je označio prekretnicu u Domovinskom ratu na području Dubrovnika, a zbog čega su ga branitelji Dubrovnika, među kojima je bio velik broj pripadnika ove Policijske uprave, izabrali za svoj dan. 

Obzirom da ovaj datum uvijek iznova budi sjećanja na teške trenutke koje je ovaj Grad tog dana proživljavao, ujedno nas i obvezuje da nikad ne zaboravimo neizmjeran doprinos branitelja Dubrovnika, među kojima su se toga dana na prvim crtama obrane nalazili i pripadnici aktivnog i pričuvnog sastava ove Policijske uprave. 

Na blagdan Svetoga Nikole prije 19 godina izvršen je napad koji će ostati upamćen kao najžešće razaranje stare gradske jezgre Dubrovnika koja je bila pod zaštitom UNESCO-a. Toga dana na Dubrovnik je ispaljeno više od 2 000 razarujućih projektila, poginulo je 19 ljudi, a 52 je ranjeno.  

U sklopu programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja, danas 6. prosinca kod spomen obilježja na dubrovačkom gradskom groblju na Boninovo te ispred zgrade Policijske uprave kod spomenika poginulim pripadnicima policije, izaslanstva braniteljskih udruga i obitelji poginulih, predstavnici Županije dubrovačko-neretvanske, Grada Dubrovnika i Policijske uprave dubrovačko neretvanske, su paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odali počast poginulim braniteljima. U ime Policijske uprave dubrovačko-neretvanske vijence je položio i svijeće zapalio načelnik Tonči Glumac sa svojim suradnicima

U prigodi obilježavanja današnjeg dana odaje se počast stradalim vatrogascima i pripadnicima HRM-a na Lichteinstenovom putu, polažu se vijenci kod Križa na Srđu, na mjesnom groblju u Sustjepanu i kod ostalih spomen obilježja poginulim braniteljima.  



Stranica