Dani pobjede – otkrivanje spomen ploče poginulim policajcima na zgradi PP Gruda i svečano podizanje hrvatske zastave na Prevlaci

 Foto: PU dubrovačko-neret.

U sklopu obilježavanja „Dana pobjede“ – 20.obljetnice oslobađanja hrvatskog juga, danas je na zgradi Policijske postaje Gruda otkrivena spomen ploča poginulim policajcima braniteljima Mariju Zovku i Miroslavu Skoplju. Noseći odvažno odoru hrvatske policije, obavljajući časno policijsku zadaću, braneći svoju domovinu, Marijo i Miroslav poginuli su 2.listopada 1991.godine na Grudi u Konavlima .

Uz članove obitelji poginulih branitelja policajaca, otkrivanju spomen ploče nazočili su predstavnik Ministarstva branitelja Zdravko Lončar, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, načelnik Općine Konavle Luka Korda, ratni zapovjednik obrane Dubrovnika general bojnik Nojko Marinović,  načelnik Policijske uprave Dubrovnik 1992.godine Josip Kukuljan,   načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Tonći Radibratović, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, brojni djelatni i umirovljeni policijski službenici i dr.

Prigodnim govorima prisutnima se obratio načelnik Radibratović koji je istaknuo da se ovih dana obilježavajući 20.obljetnicu oslobođenja hrvatskog juga, prisjećamo svih onih koji su sudjelovali u obrani krajnjeg juga Hrvatske, a posebnu zahvalnost i poštovanje odajemo onima koji su svoj život položili na oltar domovine.

Program je nastavljen svečanim podizanjem hrvatske zastave na Prevlaci. U  spomen prvog podizanja hrvatske državne zastave 23.listopada 1992.godine, hrvatsku zastavu je kao i prije 20 godina, podignuo tadašnji načelnik Policijske uprave Dubrovnik Josip Kukuljan.

Obraćajući se brojnim uzvanicima i gostima na Prevlaci, gospodin Kukuljan se u svom govoru  prisjetio kronologije događaja na današnji dan prije 20 godina kada je zahtjevna zadaća obrane krajnjeg hrvatskog juga  povjerena Policijskoj upravi Dubrovnik čiji je on tada bio rukovoditelj. Izrazio je zahvalnost djelatnicima policije koji su hrabro sudjelovali u toj zadaći, ali i svima ostalima koji su doprinjeli teritorijalnom razgraničavanju kopnene granice između Hrvatske i Crne Gore.

Potom su se okupljenima obratili general bojnik Nojko Marinović, načelnik općine Luka Korda i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić koji su istaknuli kako je današnji događaj  važna obljetnica Domovinskog rata pri čemu su zahvalili pripadnicima policije na njihovom doprinosu u oslobađanju krajnjeg juga Hrvatske.  

Na kraju svečanosti predstavnici Policijske udruge branitelj PU Dubrovnik 91. uručili su zahvalnice uzvanicima za pomoć pri organizaciji ovog događaja te gospodinu Josipu Kukuljanu i general bojniku Nojku Marinoviću za poseban doprinos i sjećanje na suradnju u Domovinskom ratu.

U prigodi ovog svečanog današnjeg događaja u tvrđavi na Prevlaci postavljena je i izložba fotografija i dokumenata o ulozi policije u Domovinskom ratu, pod nazivom „Bili smo prvi a ostali zadnji“, a koji izložbu su posjetili brojni današnji uzvanici i gosti.

Današnji program na Grudi i Prevlaci svojim sudjelovanjem uveličali su i učenici Osnovne škole „Gruda“ recitacijom prigodnih pjesama „Miro Marijo“ i „Zastava“, dok su učenici Osnovne škole „Cavtat“ na Prevlaci izveli glazbeni recital učeničkih radova pod nazivom „Moja domovina trči zajedno sa mnom“.



Stranica