Akcija "Mir i dobro": Oprezno s pirotehnikom

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u vremenu od 14.prosinca 2012.g. do 8.siječnja 2013.g. provodi akciju „Mir i dobro“ koja se već tradicionalno, od 1993.godine, provodi na cijelom području Republike Hrvatske u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Kako bi predstojeći blagdani protekli u ozračju mira i sigurnosti policija će u sklopu ove akcije pojačano kontrolirati prodaju pirotehničkih sredstava, suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke

Foto: Ilustracija

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska u vremenu od 14.prosinca 2012.g. do 8.siječnja 2013.g. provodi akciju „Mir i dobro“ koja se već tradicionalno, od 1993.godine, provodi na cijelom području Republike Hrvatske u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Kako bi predstojeći blagdani protekli u ozračju mira i sigurnosti policija će u sklopu ove akcije pojačano kontrolirati prodaju pirotehničkih sredstava, suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza, a posebna pozornost posvetit će se sigurnosti prometa na cestama kao i što boljoj protočnosti prometa. Osim toga, policija će provodit pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih naprava, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava, uporabom kojih može doći do neželjenih posljedica.

Prema Zakona o eksplozivnim tvarima, koji regulira prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava, izdvajamo značajnije odredbe i to:

Pirotehnička sredstva I. razreda – prodaja i upotreba dozvoljena je tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina, u kioscima i prodavaonicama

Pirotehnička sredstva II. i III. razreda – prodaja dozvoljena od 15.prosinca do 1.siječnja samo u prodavanonicama oružja, streljiva ili specijaliziranim prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, i to osobama starijim od 18 godina.

U razdoblju od 2. siječnja do 26.prosinca zabranjena je uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Nažalost, poznato je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima  može izazvati teške posljedice. Pozivamo građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima.

Također pozivamo građane da nikada, a posebno u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva, streljivo i ostala sredstva čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju.



Stranica