U Dubrovniku počela konferencija o suzbijanju kompjutorskog kriminaliteta

Konferencija o strateškim prioritetima suradnje u borbi protiv kibernetičkog kriminaliteta, u organizaciji i uz potporu Vijeća Europe počela je u srijedu 13. veljače u Dubrovniku. U ime domaćina konferencije, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa nazočnima se obratio Darko Žižek, pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije.
“Želio bih istaknuti kako je održavanje ove današnje konferencije potvrda aktivne uloge hrvatske policije u izgradnji europskog sigurnosnog sustava i to kroz zajednički rad, razmjenu znanja, iskustava i informacija s partnerskim službama diljem Europe, ali i svijeta. Neprestani rast i razvoj, dostupnost informatičke i komunikacijske tehnologije, omogućavaju razvoj novih oblika kriminalnih djelatnosti i to naročito na području organiziranog kriminaliteta, odnosno djelovanja organiziranih kriminalnih skupina. Prepoznajući opasnost koju cyber kriminalitet predstavlja za cjelokupnu zajednicu, Europska unija i Vijeće Europe pokrenule su projekt pod nazivom Regionalna suradnja u borbi protiv cyber kriminaliteta u Jugoistočnoj Europi.
Svrha ovog projekta je pomoć zemljama korisnicama u njihovim nastojanjima da se odupru opasnostima koje donosi cyber kriminalitet, ali i jačanje kapaciteta i unaprjeđenje suradnje između regionalnih i međunarodnih agencija za provedbu zakona.
Smatram bitnim istaknuti kako je Republika Hrvatska učinila pozitivne pomake u ovom segmentu. To, prije svega, potvrđuje i Izvješće o napretku, Vijeća Europe iz listopada 2011. godine. Pomaci su vidljivi u izmjenama i usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije i međunarodnim konvencijama. Isto tako, hvalevrijedna je i činjenica da je 2012. godine u sklopu Ravnateljstva policije osnovan Odjel za visokotehnološki kriminalitet te se navedenom problematikom bave specijalizirani policijski službenici.


Osim napora koje samostalno ulaže Ministarstvo unutarnjih poslova, iznimno je uspješna i suradnja s drugim nadležnim nacionalnim tijelima. Tu bih, prije svega, istaknuo kontinuiranu suradnju s

Nacionalnim CERT-om, Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom (CARNet) te Zavodom za sigurnost  informacijskih sustava, a sve s ciljem učinkovitog jedinstvenog nacionalnog odgovora na prijetnje cyber kriminaliteta“ - kazao je u svom uvodnom izlaganju Darko Žižek.
Alexander Seger, rukovoditelj Sektora za zaštitu podataka i kibernetički kriminal Vijeća Europe, obraćajući se sudionicima skupa rekao je kako je projekt CyberCrime@IPA počeo u studenom 2010. godine i da je pred završetkom te naglasio kako se radi o jednom od projekata koji može biti ogledan u EU. Posebno vrijednim smatra to što je pri kraju izrada priručnika o suzbijanju kompjutorskog kriminaliteta, ali kroz ovaj projekt provedeni su I programi edukacija i specijalizacija policijskih službenika, tužitelja i stručnjaka za financijske istrage.
Posebnu težinu imat će i deklaracija čije se usvajanje očekuje u petak, što svjedoči o snažnoj političkoj volji nužnoj za uspješno suzbijanje kompjutorskog kriminaliteta.
Konferencija, koja se održava od 13. do 15. veljače u dubrovačkom hotelu “Rixos Liberas”, bavi se strateškim prioritetima suradnje u borbi protiv kibernetičkog kriminaliteta u sklopu projekta CyberCrime@IPA koji je započeo 1. studenog 2010. Godine, a pokrivao je sljedeće zemlje i područja: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju i Tursku.
Na konferenciji sudjeluje 80-ak sudionika projekta, kao i stručnjaka za kompjutorski kriminalitet iz Europe, SAD-a, Afrike i Južne Amerike, te organizatora – Tajništva Vijeća Europe.
Za petak, 15. veljače s početkom u 9.30 sati predviđen je sastanak visokih dužnosnika, ministara pravosuđa i unutarnjih poslova i visokih dužnosnika zemalja/područja koja sudjeluju u CyberCrime@IPA projektu, kada će se sudionicima u ime domaćina obratiti i Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske.



Stranica