Ministar Ostojić na prijemu na francuskoj regati "Jean de Vienne"

Foto: MUP

U prigodi boravka fregate francuske mornarice „Jean de Vienne“ koja boravi u Splitu od 8. do 12. ožujka u petak 8. ožujka kapetan broda Pierre Yves Grente organizirao je u luci Lora prijem kojem je u ime Vlade Republike Hrvatske nazočio Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova.

Obraćajući se prisutnima,  veleposlanica Republike Francuske Michèle Boccoz je među ostalim istaknula: „Uvijek mi je zadovoljstvo dočekivati brodove francuske mornarice prilikom njihovih dolazaka. To posebno vrijedi za Jean de Vienne. Najprije zato što ste se odlučili usidriti u Splitu, u jednom važnom trenutku, nekoliko mjeseci prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

No, i zato što Jean de Vienne ima poseban odnos s Hrvatskom. Naime, ovaj je brod pristigao u pomoć hrvatskom trgovačkom brodu „Donatu“ kada su ga 4. siječnja 2009. godine napali pirati u Adenskom zaljevu. Jean de Vienne je tada sudjelovao u misiji Atalante u kojoj su sudjelovali i hrvatski vojnici.“ Osim uloge fregate kojoj je namjera protupodmornička borba na otvorenom moru, njegova namjena je i borba protiv nezakonite trgovine.

„To je jedan od brojnih izazova s kojima je Hrvatska suočena duž svoje granice na moru. I znam koliko napora ulažu ovdje prisutni predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, kao i pomorska granična policija, kako bi ovu granicu učinili najsigurnijom mogućom s ciljem integracije u schengenski prostor“, naglasila je veleposlanica Boccoz.

Kapetan broda Pierre Yves Grante i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić razmijenili su prigodne darove.

Uz ministra Ostojića, predstavnike ministarstva i Ravnateljstva policije, prijemu su nazočili načelnik PU dubrovačko-neretvanske Tonći Radibratović i njegov zamjenik Tonči Glumac. Francuski policajci u sklopu projekta „Sigurna turistička sezona“ boravili su u Dubrovniku.



Stranica