Kultura sjećanja za sigurnije sutra

Slika PU_DN\2021\SJP Grof radionica\1.jpg

U sklopu projekta „Kultura sjećanja za sigurnija sutra“ tijekom proteklih nekoliko dana provodi niz aktivnosti osmišljenih u suradnji Udruge Specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik i Interventne jedinice policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske

Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Jedna od aktivnosti održana je u subotu, 4. prosinca 2021. g. u vidu terenske nastave Dubrovačke privatne gimnazije na Srđu povodom Dana dubrovačkih branitelja i 30. godina obrane Grada. Članovi naše Udruge Darko Vukušić Vuk i Niko Bronzić dočekali su gimnazijalce na Srđu i kao svjedoci tih vremena ispričali ratnu priču Dubrovnika 90-ih kao i ratni put Specijalne jedinice policije Grof.

Druga aktivnost odvijala se u isto vrijeme u bazi Interventne jedinice policije Dubrovnik u Platu gdje su se odvijale radionice i interaktivne vježbe i aktivnosti na kojima su sudjelovala djeca, obitelji i članovi udruge kao i pripadnicima Interventne jedinice policije Dubrovnik. Radionicu su vodile profesorice povijesti Lovorka Krajnović Tot i Tihana Magaš, dok su pokazne vježbe i demonstraciju oružja i opreme vodili pripadnici Interventne jedinice policije pod koordinacijom zapovjednika Roberta Đođa. Uz to, sudionici radionica upoznali su se i s edukativnom izložbom „Tragovi vječnosti“ autora Gorana Peraice i Tihane Magaš koja govori o povijesti istoimene jedinice, ali i aktualnim aktivnostima Udruge danas.

Svi prisutno su se na radionicama imali priliku upoznati s ratnim putem i djelovanjem Specijalne jedinice policije Grof, spomen sobom poginulim pripadnicima kao i predmetima, vojnim odorama, opremom i naoružanjem koje su se koristili tijekom Domovinskog rata. Nakon toga sudionici su mogli ratnu opremu usporediti s današnjom opremom Interventne jedinice policije. Same radionice bile su vrlo interaktivne i u skladu s nacionalnim i međunarodnim smjernicama modernizacije nastave povijesti u obrazovnim procesima.
 

Stranica