Martinje – policija će tijekom cijelog vikenda pojačano nadzirati prometne prekršaje

Slika PU_DN/Ilustracija/alkohol, formula za nesreću.jpg

Vožnja pod utjecajem alkohola je težak prometni prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu do 20 tisuća kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 g/kg propisana je kazna zatvora u trajanju do 60 dana

Foto: Ilustracija

Tijekom ovog vikenda, odnosno od večeras, 11. do ponedjeljka 14. studenoga, povodom narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, policijski službenici prometne policije će svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

U provođenje pojačanog nadzora uključen je maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.
Nadzor vozača obavljat će se na lokacijama koje su se pokazale najugroženijim u pogledu prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Pored vožnje pod utjecajem alkohola, sankcionirati će se i svi drugi uočeni prekršaji regulirani Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, a posebno prekoračenje dopuštene brzine kretanja, nezakonita uporaba mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno pretjecanje.

U prvih deset mjeseci ove godine na prometnicama Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dogodile su se 623 prometne nesreće od kojih je njih 80 bilo zbog vožnje pod utjecajem alkohola. U tim nesrećama ozlijeđena je 31 osoba, od kojih njih 11 teško.
 

Stranica