Obilježavanje 28. obljetnice SJP Grof

Slika PU_DN\2019\28 obljetnica SJP Grof\20190503_100431.jpg

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju Boninovo, ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i ispred zgrade Interventne jedinice policije u Platu danas je odana počast desetorici poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije Grof.

Foto: PU dubrovačko-neret.

Posebnim programom uz dodjelu plaketa i otvaranjem spomen sobe u Platu obilježena je 28. obljetnica ove važne postrojbe koja je osnovana u svibnju daleke 91. godine, a njeni pripadnici sudjelovali su na svim ratištima od Konavala do Vukovara.  Od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata pripadnici SJP Grof pokazali su se kao odvažni dragovoljci i domoljubi, kao istinski heroji.
Na tom putu, poginulo je deset pripadnika jedinice, a njih više od 30 je ranjeno i ozlijeđeno ili su ostali invalidi.
Danas u Platu, na 28. obljetnicu osnutka Jedinice, odala se trajna zahvala poginulim pripadnicima čija je žrtva ono čime su nas obvezali zauvijek, a njihova imena nikada ne smiju biti zaboravljena.
Oni su Željko Raguž, Antonio Vatović, Mirko Petrekanović , Mario Mandić, Ivo Botica, Pero Nenada, Antonio Žaknić, Mario Papac, Nikša Lozo i Ante Glavaš.
Prigodnim govorom okupljenima se obratio i predsjednik Udruge SJP  Grof kazavši da gdje je crta obrane bila ugrožena, a bila je ugrožena naviše mjesta, angažirana je specijalna policija koja je u dijelovima ili u cjelini zatvarala tu rupu. I zato ne možemo zaboraviti da padne u zaborav sve ono što je specijalna policija učinila u Domovinskom ratu.
Prigodnim govorima obratili su se i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i župan Dubrovačko-neretvanske županije, nakon čega su dodijeljene plakete članovima obitelji poginulih pripadnika Jedinice, Županiji dubrovačko-neretvanskoj, Gradu Dubrovniku, Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj, Općini Župa dubrovačka i Općini Konavle.
Na kraju programa, prigodnom službom riječi i blagoslovom spomen sobe fra Ivo Kramar, policijski kapelan, završio je obilježavanje obljetnice.

Stranica