Obilježena 30. obljetnica osnutka SJP Grof

  • Slika PU_DN\2021\SJP Grof\IMG_5243.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Obilježena svečana 30. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Foto. PU dubrovačko-neretvanska

Izložbom „Tragovi u vječnosti“ koja je jučer otvorena u atriju Palače Sponza, započelo je obilježavanje 30. obljetnice osnivanja Specijalne jedinice policije Grof. Autori izložbe su Goran Peraica i Tihana Magaš Biuk, dijete hrvatskog ratnog invalida iz Osijeka. Izložba obuhvaća fotografije, oružje i priče Grofova iz Domovinskog rata.

Obilježavanje se nastavilo danas, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju Boninovo, ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i ispred zgrade Interventne jedinice policije u Platu čime je odana počast desetorici poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije Grof čija imena nikada ne smiju biti zaboravljena. Oni su: Željko Raguž, Antonio Vatović, Mirko Petrekanović, Mario Mandić, Ivo Botica, Pero Nenada, Antonio Žaknić, Mario Papac, Nikša Lozo i Ante Glavaš.

Prigodnim govorom okupljenima se obratio župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i predsjednik Udruge SJP  Grof Hasib Alibegović kazavši da danas s ponosom stoji na slobodnom hrvatskom tlu gdje sada, kao Udruga i prijatelji, djeluju jedinstveno kao što su to činili i u najtežim danima rata. Podsjetio je da taj važan dio hrvatske povijesti ne smije biti zaboravljen.

Posebnim programom uz dodjelu plaketa obiteljima poginulih pripadnika Jedinice obilježena je 30. obljetnica ove važne postrojbe koja je osnovana u svibnju daleke 91. godine, a njeni pripadnici sudjelovali su na svim ratištima od Konavala do Vukovara.  Od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata pripadnici SJP Grof pokazali su se kao odvažni dragovoljci i domoljubi, kao istinski heroji i časni ljudi.

Uz župana Nikoku Dobroslavića plaketu je primio i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević za svu podršku i pomoć koju pružaju Udruzi SJP Grof kroz sve ove poslijeratne godine.

Na kraju programa, prigodnom službom riječi fra Ivo Kramar, policijski kapelan, završio je obilježavanje obljetnice, nakon čega su policijski službenici Interventne jedinice policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske izveli dvije pokazne vježbe demonstracije borilačkih vještina i uhićenja zabarikadiranog počinitelja teškog kaznenog djela.
Svojom emotivnom izvedbom posebnu dozu svečanosti današnjoj obljetnici dali su i članovi klape Ragusavecchia kojima se i na ovaj način zahvaljujemo.  
 

Stranica