Prezentirani rezultati rada Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u 2019. g.

Slika PU_DN/konferencija - droga i rezultati rada/20200129_100757.jpg

Na danas održanoj konferenciji za medije načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske prezentirao je ostvarene rezultate rada Policijske uprave u prošloj, 2019. g.

Foto: PU dubrovačko-neret.

Prezentirajući prošlogodišnje rezultate rada načelnik Pavličević je istaknuo povećanje broja kaznenih djela do kojeg je najvećim dijelom došlo zbog povećanja otkrivenosti kaznenih djela iz oblasti zlouporabe droga za 240%, organiziranog kriminaliteta za 76%, gospodarskog kriminaliteta za 17%, a kibernetičke sigurnosti za 55%. Ovim povećanjem se značajno zašlo u tzv. tamnu zonu kriminaliteta za čije je otkrivanje potreban značajan angažman policijskih službenika obzirom da se radi o kaznenim djelima koje je jako teško otkriti i dokazati. 

Područje Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u prošloj godini bilježi izuzetno mali broj teških i osobito teških kaznenih djela poput razbojništva, ubojstva i silovanja kao i većih narušavanja javnog reda i mira zbog čega Dubrovnik i dalje nosi titulu jednog od najsigurnijih gradova.

Govoreći o zapljenama droge, kazao je da je ova Policijska uprava u protekloj godini ostvarila 1139 zapljena. Najveći broj ostvaren je uličnom redukcijom, ali jedan značajan dio zapljena ostvaren je na graničnim prijelazima po čemu je ova Policijska uprava već godinama poznata. U prošloj godini bilježimo sedam velikih zapljena droge od kojih svakako treba istaknuti zapljenu 340 kg marihuane na GP Karasovići, čime se ukupna količina zaplijenjene marihuane u proteklih 15 godina popela na 2,5 tone.

Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je također u padu, za što je velikim dijelom zaslužna prevencija, koja i dalje ostaje temelj rada ove Policijske uprave.

Prioritet rada prošle godine bila je sigurnost u prometu gdje su postignuti zadovoljavajući rezultati. Naime, broj smrtno stradalih osoba je pao za 33 %. Tome je pridonijelo puno toga, prije svega promjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojom su značajno pooštrene represivne mjere prema najtežim prekršiteljima prometnih propisa, ali i kamere za nadzor brzine koje su u prošloj godini postavljene na prometnice ove Policijske uprave. Naime, upravo brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća sa smrtnim ishodom i sprječavanje takvih stradavanja ostaje naš najvažniji prioritet i u sljedećoj godini.

Načelnik Pavličević se još jednom zahvalio Gradu Dubrovniku, čiji čelnici su tijekom prošle godine sufinancirali obnovu prostorija Policijske postaje Dubrovnik koje su bile u izuzetno derutnom stanju. Osim toga, od prošle godine zaživio je projekt sufinanciranja smještaja policijskim službenicima koji rade na području Dubrovnika, a koji tu nemaju stalno prebivalište.
Na samom je kraju najavio pripreme za sastanke koji će se, u okviru predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, tijekom proljeća organizirati na našem području.  


 

Stranica