Svečano obilježena 32. obljetnica osnutka SJP Grof

  • Slika PU_DN/2023/32 obljetnica osnutka SJP grof//1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ova jedinica, sastavljena od istinskih heroja i domoljuba, sudjelovala je na svim ratištima i u svim operacijama od Konavala do Vukovara za koje MUP RH tada izdalo zapovjed

Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Obilježavanje 32. obljetnice osnutka SJP Grof započelo je danas, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju Boninovo, ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i ispred zgrade Interventne jedinice policije u Platu čime je odana počast desetorici poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije Grof. Njihova imena nikada ne smiju biti zaboravljena, oni su: Željko Raguž, Antonio Vatović, Mirko Petrekanović, Mario Mandić, Ivo Botica, Pero Nenada, Antonio Žaknić, Mario Papac, Nikša Lozo i Ante Glavaš. Osim predstavnika PU dubrovačko-neretvanske i Udruge SJP Grof vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih pripadnika jedinice, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i načelnici općina Župa dubrovačka i Konavle.  

Prigodnim i toplim govorima okupljenima su se obratili predstavnici Županije dubrovačko-neretvanske – gđa. Žaklina Marević, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekavši:  „S pozicije načelnika Policijske uprave ponosan sam na generacije policajaca koje su iznikle iz SJP Grof. Generacije koje su učile od najboljih, generacije koje odlikuje čast, hrabrost i ljudskost“

Prisutnima se obratio i zapovjednik Interventne jedinice policije Robert Đođo, koji je kao domaćin današnje svečanosti, svima poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u bazi, dok je predsjednik Udruge SJP Grof Nikica Lazarević u svom obraćanju iznio planove na koje je Udruga fokusirana, a to su prije svega briga o obiteljima stradalih pripadnika SJP Grof, briga o članovima Udruge i njihovim potrebama, te izrada monografije čiji se izlazak očekuje sljedeće godine.

Kako se sjećanje na ove hrabre ljude ne bi svelo samo na obljetnice, Udruga SJP Grof je izradila personalizirane plakete koje su danas podijeljene obiteljima poginulih pripadnika jedinice, obiteljima umrlih pripadnika Jedinice i članovima Udruge – sudionicima ratnih zbivanja 1991. g.

Na kraju programa, prigodnom službom riječi, policijski kapelan fra Ivica Kiril, završio je obilježavanje obljetnice.

Dodajmo ovom da se svečanost obilježavanja današnjeg dana nastavila svetom misom za poginule i umrle pripadnike SJP Grof u crkvi sv. Mihajla u Lapadu i malonogometnim turnirom „Jednom Grof – uvijek Grof“ na igralištu crkve svetog Mihajla u Lapadu.  
 

Stranica