Tjedno izvješće za promet

Slika PU_DN/Ilustracija/policajac s palicom.jpg

Obzirom na početak turističke sezone i vrlo intenzivan promet na cestama, svakako sugeriramo svim sudionicima u prometu da na vrijeme planiraju svoja putovanja i budu strpljivi tijekom vožnje uz preporuku da se pri tom pridržavaju prometnih propisa i na taj način zaštite svoje živote i živote ostalih sudionika u prometu

Foto: Ilustracija

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je 15 prometnih nesreća s ozljeđenim osobama u kojima je šest osoba teže, a 12 ih je lakše ozlijeđeno. S materijalnom štetom zabilježeno je 9 prometnih nesreća.

Samo u proteklom vikendu, na prometnicama ove Policijske uprave dogodilo se 13 prometnih nesreća u kojma je pet osoba teže ozlijeđeno.

Izdvajamo prometnu nesreću koja se dogodila u ranim jutarnjim satima jučer, 3. srpnja, kada je 63-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka u Zatonu, tijekom kretanja državnom cestom, prešao na suprotnu kolničku traku i udario u vozilo zagrebačkih regsiatsrkih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 66-godišnjak, a čije se vozilo uslijed udara, prevrnulo na bok.

Osobno vozilo 63-godišnjaka koje je izazvalo prometnu nesreću je, nakon udara, nastavilo kretanje i udarilo u još jedno osobno vozilo koj je uslijed kočenja i skretanja s putanje udarilo u kameni zid.

U ovoj prometnoj nesreći teže tjelesne ozljede zadobio je 66-godišnjak. 

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 765 represivnih mjera od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te su tako 303 osobe sankcionirane zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 72 mjere su poduzete prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, a 15 osoba prekršajno je sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje također je sankcionirano 93 osoba.

- Od ostalih prekršaja izdvajamo 67 mjera poduzetih zbog nepropisnog pretjecanja i 56 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja.   

Najveća koncentracija alkohola zabilježena je na Korčuli

Najveća koncentracija alkohola od 2,55 g/kg izmjerena je u večernjim satima 1. srpnja, 58-godišnjaku koji je na području općine Blato, prije stjecanja prava na upravljanje i bez korištenja zaštitne kacige, upravljao motociklom dubrovačkih registarskih oznaka i prouzročio prometnu nesreću koja je za posljedicu imala njegovo lakše ozljeđivanje.
Vozač je isključen iz prometa te je zbog počinjenih prometnih prekršaja prekršajno sankcioniran novčanom kaznom u iznosu od 23.500,00 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima A1 kategorije u trajanju od šest mjeseci.
Ovo je ujedno i najveća novčana kazna izrečena u proteklom tjednu.
 

Stranica