U Dubrovniku obilježen Dan jedinstvenog europskog broja 112

  • Slika PU_DN\2020\Obilježen Dan 112\IMG_20200210_113249.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji se tradicionalno obilježava 11. veljače,  predstavnici Službe civilne zaštite Dubrovnik, jučer, 10. veljače, posjetili su djecu Dječjeg vrtića Škatulica gdje su, u toploj i opuštenoj vrtićkoj atmosferi, djevojčicama i dječacima predškolskog uzrasta održali edukativno-kreativnu radionicu u sklopu koje su djeca različitim tehnikama izrađivali broj 112, te su još jednom ponovili kako reagirati u slučaju nesreće.

Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Danas, tijekom jutra, Služba civilne zaštite Dubrovnik ugostila je mališane Dječjeg vrtića Škatulica i dio učenika prvih razreda OŠ Lapad i predstavili im ulogu i značaj jedinstvenog broja za žurne službe 112. Djeca su upoznala predstavnike službi koje se mogu dobiti pozivom na broj 112 – policije, vatrogasaca, hitne pomoći i gorske službe spašavanja koje djeluju u hitnim situacijama, a koji su ih i ovom prigodom podsjetili kako se ponašati u slučaju nesreće, ali i u nekim svakodnevnim situacijama kada je potreban oprez da do nesreće ne bi ni došlo.
 
Sutra, 12. veljače, u Klubu 65 Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik održati će se predstavljanje uloge broja 112 i edukacija, posebno namijenjena starijim osobama. U edukaciji će, osim predstavnika Službe civilne zaštite Dubrovnik, sudjelovati i policijski službenici, članovi HGSS-a i predstavnici Zavoda za hitnu medicinu DNŽ.
 
Ove godine u obilježavanju Dana broja 112 sudjeluje i javni gradski prijevoz Libertas koji na svojim displejima na autobusnim stajalištima objavljuje informaciju „11.02. DAN JEDINSTVENOG EUROPSKOG BROJA ZA HITNE SLUŽBE 112“.
 
Vijeće Europskih zajednica je 29. srpnja 1991. godine donijelo Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav te se ove godine obilježava 29 godina jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 u Europskoj uniji.
 
Ovaj je broj zajednički svim državama članicama Europske unije i služi za besplatno pozivanje hitnih službi. Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe su 11. veljače 2009. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je 11. veljače ustanovljen kao Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe). U Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine i ove godine obilježava se 15 godina njegove upotrebe.  
 

Stranica