Vidi i klikni - Igrom i zabavom do zaštite djece u prometu

  • Slika PU_DN/2022/Vidi i klikni/3.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Za realizaciju programa koriste se metode učenja kroz činjenje, rad, igru i osobno iskustvo – pokazivanjem i vježbanjem

Foto: Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Na inicijativu Postaje prometne policije Dubrovnik jutros je s provedbom započeo iznimno zanimljiv projekt Vidi i klikni, namijenjen prometnoj prevenciji naših najmlađih.
Radi se o iznimno zanimljivom i prepoznatljivom projektu Hrvatskog auto kluba koji je proglašen najboljim projektom u Europi za prometnu edukaciju djece dobnog uzrasta od šest do sedam godina, a provodi ga oko 20 Europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska.   

Osnovna ideja projekta je UČENJE KROZ ČINJENJE, gdje se na djeci prihvatljiv način, prvo teoretski, a zatim i praktično prenose savjeti o tome kako sigurno sudjelovati u pometu.



Program se odvija uz pomoć didaktičkih pomagala, automobila na napuhavanje i električnog automobila kao kulise.Obuhvaća vježbanje pravilnog korištenja nogostupa, uočavanje prometnih svjetala, propisno prelaženje ceste korištenjem pješačkog prijelaza, simulacija prelaska u situaciji kada nailazi automobil, vježbanje vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, propisno i pravilno sjedenje u automobilu, korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu.

Djeca su dobila i slikovnice „Sa Zebrom sigurno u školu“ koja će odnijeti kući i pokazati svojim roditeljima jer su upravo roditelji naši važni suradnici u svakodnevnoj edukaciji djece o tome kako na siguran način sudjelovati u prometu.
 
Osim danas, projekt će kroz naredna tri dana, zajednički provoditi policijski službenik Postaje prometne policije Dubrovnik Denis Pavela i predstavnice Hrvatskog auto kluba Andrijana Šimunec i Sandra Gračanin.

Program će, osim učenika prvih razreda OŠ Montovjerna, obuhvatiti i njihove vršnjake iz OŠ Lapad te djecu iz vrtića Kalimero, Palčica i Škatulica.
Na otvaranju programa danas je bio i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević koji se zahvalio HAK-u na suradnji u ranoj prevenciji djece na čiju smo sigurnost svi posebno osjetljivi te dodao da je prevencija već godinama strateško opredjeljenje ove Policijske uprave, s osnovnim ciljem preveniranja svih oblika protupravnih ponašanja, kako do sankcioniranja uopće ne bi došlo.  

U posljednjih pet godina na prometnicama Policijske uprave dubrovačko-neretvanske smrtno je stradalo jedno dijete, njih 39 je teže, a 111 ih je lakše  ozlijeđeno. Podaci se odnose na djecu do 16 godina.

Dodajmo ovom da vozači na prometnicama Dubrovačko-neretvanske županije uistinu poštuju pravila prednosti prolaska pješaka u prometu, ali svakako koristimo ovu priliku da još jednom napomenemo kako su pješaci, poglavito djeca, najranjivija skupina sudionika u prometu te stoga i ovom prilikom apeliramo na vožnju koja je sigurna i u skladu s prometnim propisima jer na taj način štitimo ne samo svoj život, već i živote ostalih sudionika u prometu.
 

Stranica