Započela provedba projekta "Vidi i klikni"

  • Slika /PU_DN/2023/vidi i klikni/IMG_20230509_101843.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radi se o iznimno zanimljivom i prepoznatljivom projektu Hrvatskog auto kluba koji je proglašen najboljim projektom u Europi za prometnu edukaciju djece uzrasta od šest do sedam godina

FOTO: PU dubrovačko-neretvanska

Postaja prometne policije Dubrovnik danas je započela provedbu projekta Vidi i klikni, namijenjenog prometnoj prevenciji naših najmlađih.

Radi se o iznimno zanimljivom i prepoznatljivom projektu Hrvatskog auto kluba koji je proglašen najboljim projektom u Europi za prometnu edukaciju djece uzrasta od šest do sedam godina, a provodi ga oko 20 europskih zemalja među kojima je i Hrvatska.

Osnovna ideja projekta je učenje kroz činjenje, gdje se na djeci prihvatljiv način, prvo teoretski, a zatim i praktično prenose savjeti o tome kako sigurno sudjelovati u pometu.

Program se odvija uz pomoć didaktičkih pomagala, automobila na napuhavanje i električnog automobila kao kulise.

Obuhvaća vježbanje pravilnog korištenja nogostupa, uočavanje prometnih svjetala, propisno prelaženje ceste korištenjem pješačkog prijelaza, simulaciju prelaska u situaciji kada nailazi automobil, vježbanje vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, propisno i pravilno sjedenje u automobilu te korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu.Djeca će dobiti i slikovnice "Sa Zebrom sigurno u školu" koje će odnijeti kući i pokazati svojim roditeljima jer su upravo roditelji naši važni suradnici u svakodnevnoj edukaciji djece o tome kako na siguran način sudjelovati u prometu.

Osim danas, projekt će kroz naredna četiri dana zajednički provoditi policijski službenik za prometnu prevenciju prometne policije Dubrovnik Denis Pavela i predstavnici Hrvatskog auto kluba Mladen Matković i Sandra Gračanin.

Program će, osim učenika prvih razreda škole domaćina OŠ Marina Držića, obuhvatiti i njihove vršnjake iz OŠ Marina Getaldića, OŠ Ivana Gundulića te djecu iz vrtića Kono, Ciciban, Izviđač i Pile, ukupno oko 500 djece. 

Na otvaranju programa bio je i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević koji se zahvalio HAK-u na suradnji u ranoj prevenciji djece na čiju smo sigurnost svi posebno osjetljivi te dodao da je prevencija već godinama strateško opredjeljenje ove Policijske uprave, s osnovnim ciljem preveniranja svih oblika protupravnih ponašanja, kako do sankcioniranja uopće ne bi došlo.

U svom obraćanju, ravnateljica OŠ Marina Držića Veronika Šmanjak je zahvalila PU dubrovačko-neretvanskoj na dugogodišnjoj suradnji te je istakla kako škola Marin Držić sustavno radi na prevenciji svih oblika protupravnog ponašanja te je iznimna čast biti domaćin ovog projekta!

Pisane vijesti | Društvo i zajednica