Prigodnim programom u bazi IJP u Platu obilježena 33. obljetnica osnutka SJP Grof

  • Slika PU_DN\2024\33 obljetnica osnutka SJP Grof\5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sklopu svečanosti položeno je cvijeće i upaljene su svijeće ispred spomenika desetorici poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije Grof čija imena nikada ne smiju biti zaboravljena: Željko Raguž, Antonio Vatović, Mirko Petrekanović, Mario Mandić, Ivo Botica, Pero Nenada, Antonio Žaknić, Mario Papac, Nikša Lozo i Ante Glavaš. Životom su platili slobodu Hrvatske, hvala im na tome!

Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Jučerašnjim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju Boninovo i ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske započela je svečanost obilježavanja 33. obljetnice osnutka SJP Grof.

Centralna svečanost se nastavila ispred zgrade Interventne jedinice policije u Platu, a na njoj su sudjelovali članovi obitelji poginulih pripadnika SJP Grof, brojni branitelji, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanik Ministarstva branitelja, brigadir u miru Jozo Šerić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji su se prisutnima obratili toplim i prigodnim govorima.

Govorom se obratio i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekavši:  „Ovakve obljetnice su važne ne samo obiteljima i suborcima, već svima nama da nas podsjete na ljudske vrednote koje su se najbolje vidjele upravo u vrijeme rata. Potrudimo se da te vrednote prenesemo budućim naraštajima jer za to ste se borili i to smo dužni prenositi dalje“.

U ime Udruge SJP Grof prisutnima se obratio Nikica Lazarević, predsjednik Udruge koji se, između ostalog, zahvalio Ministarstvu branitelja, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku na podršci u ostvarenju projekata Udruge, od kojih je najvažniji izrada monografije čiji se završetak očekuje u skorije vrijeme.

Kako se sjećanje na ove hrabre ljude ne bi svelo samo na obljetnice, Udruga SJP Grof je članovima obitelji podijelila medaljone krovne udruge specijalne policije iz Domovinskog rata.

Posebne zahvalnice za pomoć u obnovi zastave na 400 metara visokoj stijeni iznad Komolca u proljeće ove godine dobili su g. Ivo Bačić i g. Marinko Matulović.
Na ovoj prigodnoj svečanosti priznanje za dugogodišnju vjernost službi dobilo je deset pripadnika IJP Policijske uprave dubrovačko-neretvanske: Igor Martinko, Ivan Karamatić, Dario Dragobratović, Ivica Petković, Ivica Rašić, Nenad Jozić, Mladen Nikolić, Toni Vučković, Robert Mamić i Kruno Benčić.   

Na kraju programa, svetom misom za duše svih preminulih pripadnika SJP Grof, fra Stipan Klarić iz franjevačkog samostana u Slanom, završio je obilježavanje obljetnice, nakon čega je položeno cvijeće i upaljene su svijeće ispred spomenika desetorici poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije Grof čija imena nikada ne smiju biti zaboravljena: Željko Raguž, Antonio Vatović, Mirko Petrekanović, Mario Mandić, Ivo Botica, Pero Nenada, Antonio Žaknić, Mario Papac, Nikša Lozo i Ante Glavaš. Životom su platili slobodu Hrvatske, hvala im na tome!

Dodajmo ovome kako su svečanost obilježavanja vrlo dirljivim izvedbama pjesama uveličali učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika pod vodstvom profesorice Petre Potrebica.
 

Stranica