U Kuparima održana priprema za novu profilnu obuku Frontexa

  • Slika PU_DN/2022/Frontex//5.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Radni sastanak na temu “Motor Vehicle Crime Detection Officers course development meeting 2” održavao se u Kuparima, u Objektu za smještaj granične policije „Mladost“  od 24. do 28. listopada 2022. godine u organizaciji Policijske akademije i Frontexa uz potporu Uprave za granicu i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kao preteča za novu profilnu obuku za pripadnike Stalnih zaštitnih snaga kategorije 1 i 2 Frontexa

Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Službenici Frontexa i policijski službenici, stručnjaci iz domene prekograničnog kriminaliteta iz različitih zemalja Europske unije, 24. listopada 2022. godine započeli su radni sastanak na navedenu temu koji je nastao u organizaciji Policijske akademije i Agencije za europsku obalnu i graničnu stražu (Frontex) uz potporu Uprave za granicu i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.
 
Riječ je o radnom sastanku kojem je cilj stvaranje programa za novu profilnu obuku pod nazivom „Motor vehicle crime detection officers course“ za pripadnike Stalnih zaštitnih snaga kategorije 1 i 2 Frontexa.
 
Navedenom profilnom obukom obučavali bi se službenici Frontexa koji bi stjecali potrebita znanja i vještine za provjeru vozila i pripadajućih dokumenata u svrhu utvrđivanja kaznenih djela krađe i krijumčarenja.

Nakon završetka profilne obuke polaznici će biti izučeni za prepoznavanje ukradenih vozila i njihovih dokumenata, korištenje nacionalnih i internacionalnih baza podataka, prepoznavanje novih obrazaca (modus operandi) krađe vozila kao i pružanja kvalitetne podrške službenicima na graničnim prijelazima. Također, polaznici tečaja bi završetkom obuke stjecali široko tehničko znanje o različitim motornim vozilima, brodovima, njihovim motorima, FIN oznakama kao i stvarnim tržišnim vrijednostima.
 
Radni sastanak su otvorili predstavnik Frontexa Giedrius Baksa, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Pentavec i načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, uz nazočan auditorij policijskih stručnjaka, certificiranih Frontexovih trenera.
 
Načelnik Pavličević je članovima radne skupine poželio dobrodošlicu rekavši - „Drago mi je što je Frontex izabrao ovu policijsku upravu za održavanje radnog sastanka, posebno zbog činjenice da imamo vanjsku granicu Europske unije s dvije države koje nisu članice Europske unije, a koja zbog svog specifičnog geografskog položaja predstavlja izazov za krijumčarenje ukradenih vozila i drugih oblika prekograničnog kriminaliteta. Nadam se nastavku provođenja daljnjih obuka na prostoru Policijske uprave dubrovačko-neretvanske pogotovo zbog činjenice što će Republika Hrvatska uskoro ući Schengenski pojas te se ovim obukama potiče razmjena znanja i dobre prakse što će u konačnici podići kvalitetu zaštite vanjskih granica EU“.
 
Predstavnik i ekspert Frontexa Giedrius Baksa uputio je riječi zahvale na gostoprimstvu te je istaknuo kontinuiranu suradnju Policijske akademije i Frontexa kojim se Policijska akademija istakla kao jedna od vodećih partnerskih akademija Frontexa u provođenju različitih profilnih obuka kao i sudjelovanju hrvatskih policijskih službenika u različitim projektima i treninzima.
 
Tijekom radnog sastanka Frontexovi stručnjaci razvijali su plan i program buduće profilne obuke te izrađivali radne materijale za online i kontaktnu fazu obuke. Isto tako, posjetili su MCGP Karasovići gdje su uz potporu policijskih službenika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske imali priliku u stvarnim okolnosti vidjeti svakodnevno i profesionalno obavljanje poslova policije na graničnim prijelazima. Tom prilikom posjetu su prisustvovali i pripadnici Stalnih zaštitnih snaga kategorije 2 i 3 Frontexa koju pružaju ispomoć hrvatskim policijskim službenicima.
 

Stranica