Malverzacijama u gospodarskom poslovanju trgovačko društvo oštetio za višemilijunski iznos

Slika PU_DN/2021/novac.jpg

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave 43-godišnjak s područja Sisačko-moslavačke županije sumnjiči se za više kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta

Foto: Ilustracija

Utvrđeno je kako je, kao jedini član uprave i osoba ovlaštena za zastupanje brodograđevnog  trgovačkog društva iz Korčule, od kraja 2015. do kraja 2019. g. na različite načine otuđio i oštetio imovinu društva kako bi pribavio protupravnu imovinsku korist trgovačkim društvima, obrtima i odvjetničkim društvima s kojim je povezan vlasničkim odnosima, upravljačkim funkcijama i obiteljskim vezama.

Tako je osumnjičeni željezni otpad nastao rezanjem trupa broda oštećenog trgovačkog društva prodavao kao imovinu drugog trgovačkog društva čiji je bio jedini vlasnik,  na štetu imovine oštećenog trgovačkog društva, bez pravne osnove,  lažnim računima plaćao i uplaćivao novac trgovačkom društvu u svom vlasništvu i obrtu koji je u vlasništvu njegove nevjenčane supruge. Osim toga, novcem oštećenog društva plaćao je i inozemne odvjetničke usluge koje su pružene drugim pravnim osobama, a ne oštećenom trgovačkom društvu.  Također je pružene usluge oštećenog trgovačkog društva naplaćivao  putem druga  dva  trgovačka društva s kojima je vlasnički bio povezan.

Na opisane načine brodograđevno trgovačko društvo oštetio je za preko 3,2 milijuna kuna.

Zbog sumnje da je počinio kaznena djela „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“, „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“ i kazneno djelo „Povreda vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga“ policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.
 
 

Stranica