Bilateralni sastanak ministra Božinovića i talijanske ministrice Lamorgese

  • Slika PU_DN\2022\bilateralni sastanak\1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nakon konstruktivnog i sadržajnog razgovora talijanske ministrice i hrvatskog ministra unutarnjih poslova, ravnatelji policija dviju zemalja potpisali su Memorandum o suradnji u borbi protiv nezakonite trgovine drogom i psihotropnim tvarima

Foto: MUP

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović održao je danas, 25. srpnja, bilateralni sastanak s ministricom unutarnjih poslova Talijanske Republike Lucianom Lamorgese.

Uz njih, sastanku su nazočili i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Italije u Republici Hrvatskoj , Nj. E. Pierfrancesco Sacco, državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Terezija Gras, te glavni ravnatelji dviju policija, Lamberto Giannini i Nikola Milina.

Susret je upriličen kao nastavak na Koordinacijski odbor ministara održan u svibnju ove godine u Rimu, a na kojem je bilo govora o jačanju bilateralne suradnje u sigurnosnim pitanjima, te su na današnjem sastanku otvorene sve bitne i aktualne operativne teme iz područja unutarnjih poslova s razine suradnje dviju država, ali i u okviru Europske unije.

Naglasak je bio na Paktu o migracijama i azilu s osvrtom na napredak u definiranju europske politike migracija i azila, pri čemu je istaknuta važnost postizanja dogovora o Deklaraciji o solidarnosti te Uredbi o screeningu i Uredbi o Eurodacu tijekom francuskog predsjedanja Vijećem EU-a, zatim o procesu pristupanja Republike Hrvatske Schengenskom području kao i suradnji u okviru trilaterale Hrvatska, Slovenija, Italija.

Nakon konstruktivnog i sadržajnog razgovora, ravnatelji policija dviju zemalja potpisali su Memorandum o suradnji u borbi protiv nezakonite trgovine drogom i psihotropnim tvarima, kojim se definira jačanje koordinacije i konkretiziraju oblici istražne suradnje na tehničkoj i operativnoj razini, s ciljem prikupljanja dokaza, oduzimanja droge kojom se trguje i razbijanja transnacionalnih organiziranih kriminalnih skupina.  

Potom su uslijedile izjave za medije, a ministar Božinović, zahvalivši kolegici, talijanskoj ministrici na dolasku, prije svega je naglasio važnost formaliziranja dublje suradnje u suzbijanju droga upravo na ovom mjestu.

„Mislim da je činjenica da se Memorandum o suradnji u borbi protiv droga potpisuje upravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji vrlo važna poruka. Policijska uprava dubrovačko-neretvanska među onima je koje su u posljednje dvije godine ostvarile najveće rezultate u zapljeni droga u Hrvatskoj. Ovdje smo u posljednje dvije godine, pogotovo kad govorimo o kokainu, izvršili najveće zapljene, nekih 745 kila u luci Ploče i naša je poruka da ćemo nastaviti raditi svoj posao“, istaknuo je ministar, dodavši kako će se na jednak način po tom pitanju nastaviti i suradnja s talijanskom policijom, koja je u istom razdoblju zaplijenila oko 2,5 tona kokaina, u kojim akcijama je sudjelovala hrvatska policija, baš kao što je talijanska policija bila dio ukupnih međunarodnih napora koji su rezultirali ovim velikim rezultatima u Hrvatskoj.

„Kad govorimo o tržištu kokaina, trebamo biti svjesni da je jedno od najaktivnijih zločinačkih udruženja Balkanski kartel, na koji otpada skoro 60% odgovornosti za ilegalno tržište kokaina u Europi. Zato je ova suradnja bitna, zbog naše ukupne sigurnosti, zbog sigurnosti i hrvatskih i talijanskih ljudi, zbog sigurnosti Hrvatske i Italije“, zaključio je temu potpisivanja Memoranduma ministar Božinović.

Po pitanju migracija, na sastanku je bilo riječi i o važnosti suradnje sa zemljama jugoistočne Europe i sjeverne Afrike kao tranzitnih zemalja i zemalja izvorišta migracija s kojima su suočene Hrvatska i Italija, imajući u vidu i aktualnu situaciju u Ukrajini te prihvat izbjeglica.  

„Suočeni smo s agresijom na Ukrajinu, mogućom nestašicom hrane, velikim sušama i s ubrzanim klimatskim promjenama, što će sigurno jedan dio ljudi s područja Sjeverne Afrike i područja Bliskog istoka i dalje motivirati, ako ne i u većim brojevima, da dolaze na prostor Europe. Zato nam treba jedan europski pristup. Na tome intenzivno radimo i na tome ćemo intenzivno raditi, jer činjenica je da niti jedan od ovih sigurnosnih izazova nije moguće zaustaviti samo ili isključivo nacionalnim naporima. Svi su oni transnacionalni, svi su oni prekogranični i jedino suradnja između država, država članica EU u ovom konkretnom kontekstu, je nešto što može održati političku stabilnost, ali i sigurnost za sve naše ljude i za sve naše građane“, zaključio je svoju izjavu potpredsjednik Vlade i ministra unutarnjih poslova Božinović.

Po pitanju važnosti suradnje u području migracija, na ministrove riječi nadovezala se i talijanska ministrica Lamorgese.

„Kako je rekao ministar Božinović, ne možemo ništa napraviti sami, nego se može raditi samo na transnacionalnoj razini“, kazala je Lamorgese, pritom naglasivši kako se za vrijeme francuskog predsjedavanja EU, po prvi puta počelo istovremeno govoriti o važnosti solidarnosti i odgovornosti.
Izražavajući svoje zadovoljstvo danas potpisanim Memorandumom o suradnji u borbi protiv droga, ministrica Lamorgese spomenula je i, na sastanku dotaknutu temu trilateralne suradnje triju susjednih zemalja - Italije, Hrvatske i Slovenije -  kojom upravlja talijansko Ministarstvo vanjski poslova i u sklopu koje je uočljiv podjednaki trud sve tri strane u razvijanju zajedničkih inicijativa.

Svoj radni posjet Hrvatskoj, ministrica unutarnjih poslova Talijanske Republike završila je pohvalama na račun Hrvatske: „Hrvatska, zemlja koja se približava Euro-zoni i Schengenu, je zemlja koja brzo napreduje, koja se vrlo brzo modernizira, i mislimo da su to sve vrlo pozitivni koraci koji će ovo naše područje učiniti dodatno sigurnijim i ojačati našu suradnju“. 

Stranica