Prometna policija kroz projekt Vidi i klikni educira najmlađe

  • Slika PU_DN\2023\vidi i klikni\4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na području Dubrovnika, u blizini školskih i predškolskih ustanova, nema stradale djece u prometu 

Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Postaja prometne policije Dubrovnik danas je započela provedbu projekta Vidi i klikni, namijenjenog prometnoj prevenciji naših najmlađih.
 
Radi se o iznimno zanimljivom i prepoznatljivom projektu Hrvatskog auto kluba koji je proglašen najboljim projektom u Europi za prometnu edukaciju djece uzrasta od šest do sedam godina, a provodi ga oko 20 europskih zemalja među kojima je i Hrvatska.
 
Osnovna ideja projekta je učenje kroz činjenje, gdje se na djeci prihvatljiv način, prvo teoretski, a zatim i praktično prenose savjeti o tome kako sigurno sudjelovati u pometu.
 
Program se odvija uz pomoć didaktičkih pomagala, automobila na napuhavanje i električnog automobila kao kulise.
 
Obuhvaća vježbanje pravilnog korištenja nogostupa, uočavanje prometnih svjetala, propisno prelaženje ceste korištenjem pješačkog prijelaza, simulaciju prelaska u situaciji nailaska automobila, vježbanje vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, propisno i pravilno sjedenje u automobilu te korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu.
 
Djeca će dobiti i slikovnice “Sa zebrom sigurno u školu” koje će odnijeti kući i pokazati svojim roditeljima jer su upravo roditelji naši važni suradnici u svakodnevnoj edukaciji djece o tome kako na siguran način sudjelovati u prometu.
 
Osim danas, projekt će kroz naredna četiri dana zajednički provoditi policijski službenik za prometnu prevenciju prometne policije Dubrovnik Denis Pavela i predstavnici Hrvatskog auto kluba Andrijana Šimunec i Zlatko Jelenčić. 
 
Program će, osim učenika prvih razreda škole domaćina OŠ Župa Dubrovačka obuhvatiti i djecu iz vrtića Župa dubrovačka,  ukupno oko 350 djece.
 
Na otvaranju programa policijski službenik za prometnu prevenciju, Postaje prometne policije Denis Pavela, koji vodi ovaj projekt zahvalio je HAK-u na dugogodišnjoj suradnji u ranoj prevenciji djece.
Isto tako osvrnuo se na uspješne preventivne projekte koje policija provodi na području Dubrovnika. Rezultat navedenog rada je da Postaja prometne policije nema stradale djece u prometu, posebice u blizini školskih i predškolskih ustanova. 
 
U svom obraćanju, ravnatelj OŠ Župa dubrovačka, Anton Jurkić  zahvalio je PU dubrovačko-neretvanskoj na dugogodišnjoj suradnji te je istaknuo kako škola Župa dubrovačka sustavno radi na prevenciji svih oblika protupravnog ponašanja te je iznimna čast biti domaćin ovog projekta!
 
 

 

Stranica